Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

EU-skilsmässa med förhinder för May

Att parlamentet dras in i processen kring brexit är ett stort nederlag för premiärminister Theresa May och den brittiska regeringen, som hoppats på att behålla sin kontroll över spelreglerna kring EU-skilsmässan.

Domstolens beslut var inte vad den brittiske premiärministern Theresa May hade hoppats på. Arkivbild.Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
När det kampanjades för brexit var ett av huvudargumenten att Storbritannien skulle stärka sin suveränitet gentemot Bryssel, alltså att det nationella parlamentet skulle få mer att säga till om. Därför är det paradoxalt att Theresa May försökt runda parlamentet när det gäller processen kring EU-utträdet.
– Det slår tillbaka på regeringen nu, som från juridiskt håll får höra att det var fel väg att gå och att det är parlamentet som är den viktiga makten, säger Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Mycket av diskussionerna har kretsat kring om det ska bli en hård eller mjuk sorti. En hård brexit innebär att Storbritannien offrar tillgången till den inre marknaden för att få större självbestämmande kring områden som invandring. Den mjukare inställningen förespråkar i stället att förbindelserna med EU lämnas så oförändrade som möjligt.
Det har spekulerats kring att parlamentet, där det finns en stark majoritet för att stanna i EU, kommer att försöka använda sitt nyvunna inflytande för en mjukare brexit.
– Parlamentet har nog en nyktrare syn på vilket stort problem det skulle vara att bryta helt, som det pratas om från Mays sida. Nu blir det nog mer diskussion kring vilken typ av brexit vi pratar om, säger Mörth.
– Men jag tror inte att parlamentet säger nej till brexit. Det vore farligt, eftersom folkets röst undermineras.
Forskaren Göran von Sydow ser en risk för att beslutet i High Court och regeringens överklagan till högsta domstolen kan komma att innebära förseningar i den tilltänkta tidtabellen för EU-skilsmässan. May har sagt att hon tänker aktivera utträdesartikeln 50 i Lissabonfördraget i mars nästa år.
– Det är inte omöjligt att hela processen nu skjuts framåt, att det blir en fördröjning kring notifieringen av artikel 50, säger von Sydow som jobbar på Svenska institutet för europapolitiska studier.
Han tror inte heller att parlamentet kommer att försöka stoppa EU-utträdet.
– Nej, det tror jag inte. Det finns en ganska stor uppslutning kring att utfallet i folkomröstningen ska följas.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen