Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö stad misslyckades få gehör under resa till Rumänien

Kommunalrådet Carina Nilsson var en av de drivande politikerna bakom rivningen av Sorgenfrilägret för ett år sedan. Efteråt har kommunen genom en resa försökt hjälpa romer i Rumänien. Men projektet misslyckades.

Kommunalrådet Carina Nilsson (S), med ansvar över sociala frågor.Bild: Lisbeth Westerlund
Bara timmar efter att lägret på Sorgenfri hade tömts med bärgare och grävskopor började protesterna utanför stadshuset.
– Carina, Carina! ropade de evakuerade romerna som ville ha svar av kommunalrådet Carina Nilsson (S) om var de skulle ta vägen.
– Det var en hel del dramatik. Ingen hade väl kunnat förutse att rivningen skulle leda till demonstrationen utanför stadshuset, säger Carina Nilsson.
Kommunalrådet kritiserades hårt av romer, aktivister och andra debattörer som ansåg att kommunen inte beaktade den historiska diskrimineringen av romer. Men hon fick också stöd av Malmöbor som mejlade.
– Det var många som tyckte att lägret störde. Vi var tvungna att stänga det. Det fanns sanitära olägenheter, jag var också bekymrad över brandfaran. De eldade i kaminer under presenningar, säger Carina Nilsson.
Efteråt har en rad insatser gjorts för romerna, enligt Carina Nilsson. Men alla satsningar har inte varit lyckade. En av åtgärderna var att skicka en delegation från Malmö stad till Rumänien.
– Vi ville samararbeta med beslutsfattare i Rumänien och ge dem kunskaper om det vi lärt oss i ett projekt där vi har jobbat med att inkludera romer.
Efter ett beslut från regeringen har Malmö stad sedan 2012 varit en pilotkommun för att inkludera romer i samhället. Majoriteten av romer som är i Malmö kommer från städer i sydvästra Rumänien, bland annat från staden Târgu Jiu. Därför valde man just Târgu Jiu som resmål för att påverka makthavare i Rumänien. Men resan blev misslyckad.
– Vi vädjade till representanter därnere, men min känsla är att så fort frågan rörde romer visade de ett stort ointresse. De ifrågasatte till och med att romerna verkligen kom från Rumänien, säger Carina Nilsson.
Nu ett år efteråt summerar hon hennes och Malmö stads insats.
– Jag är nöjd och tycker att vi hanterat detta på rätt sätt, säger hon.
Det enda hon hade velat göra annorlunda var att lägret skulle ha rivits tidigare.
– Problemet var att lägret hann bli för etablerat. Vi borde ha förhindrat det, men det gick inte rent juridiskt eftersom lägret inte låg på kommunal mark, säger Carina Nilsson.
Malmö stad har satsat 5,5 miljoner kronor på att underlätta för romer i Malmö. Det handlar om dagverksamheten Crossroads som drivs av Stadsmissionen och under vintern kommer, liksom förra året, 40 sängplatser att bli tillgängliga för de med störst behov, enligt Carina Nilsson. Men egentligen tycker hon att satsningarna borde göras i Rumänien.
– Det är inte kommunens uppgift att ta hand om människor från andra EU-länder. Vi kan inte lösa de rumänska romernas situation. Rumänien måste också ta sitt ansvar.
Gå till toppen