Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kvarteret Galten

Marken i Galten direktanvisas till Norcap

Nu har kommunstyrelsen slagit fast att den kommunala marken i det centrala kvarteret Galten ska direktanvisas till Norcap.

Planerna för Galten så som de presenterades 2014.Bild: Plan- och byggnadskonst i Lund
Kvarteret Galten söder om Mårtenstorget är en rest av de aldrig genomförda planerna på Genombrottet, en motorväg rakt genom stan. Idag finns bland annat hållplatser för regionbussarna här.
Bolaget Norcap, som genom dotterbolag äger två fastigheter i kvarteret och samarbetar med Skanska, vill utveckla Galten genom att bygga höga hus, med handel i bottenplanet och bostäder ovanför. Under marken planeras ett garage, vilket gör att man kan stänga parkeringsplatsen på Mårtenstorget. Bussarna ska vara kvar i kvarteret, med bussterminalen placerad under husen.
För att planerna ska kunna förverkligas måste Norcap få tillgång till kommunal mark i kvarteret. Och på onsdagskvällen beslutade kommunstyrelsen att marken ska direktanvisas till Norcap. Det innebär att kommunen och Norcap skriver ett avtal där bolaget under fem år får ensamrätt på att förhandla med kommunen om att köpa marken.
Endast Sverigedemokraterna ville säga nej.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) deltog inte i beslutet. Eftersom han är tjänstledig från ett arbete på Skanska valde han att anmäla delikatessjäv och lämnade rummet när frågan diskuterades.
Gå till toppen