Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen i krismöte efter alla mord – utredarna är slut

Nio personer har mördats i Malmö i år. Nu är mordutredarna i hela södra Sverige slut. Polisledningen håller krismöte efter lunch idag. "Det är jävligt tufft nu", säger polismästare Stefan Sintéus.

Det senaste av morden i Skåne – en 20-årings sköts till döds på onsdagskvällen.Bild: Patrick Persson
Redan innan nattens dödsoffer var polisen i Skåne hårt pressad av alla mord. I Malmö är polisen mitt uppe i sex stora, svåra mordutredningar.
Sydsvenskan träffade chefen för utredningssektionen för några dagar sedan. Han var redan då tvungen att göra hårda prioriteringar.
– Ett mord till kommer vi att få svårt att hantera. Vi kommer givetvis hantera det också, men då måste vi ha mer förstärkning utifrån, sa Claes-Arne Hermansson då, innan mordet på 20-åringen.
Problemet är att någon förstärkning är svår att få.
I morse bekräftade utredningschefen att en del av arbetet i tidigare mordutredningar pausas. Utredare flyttas över för att jobba med det senaste mordet.
– Vi måste säkra det som finns i det här ärendet, säger Claes-Arne Hermansson idag.
De första två dygnen är extremt viktiga i alla mordutredningar. Då krävs ofta över trettio poliser som på något sätt är inblandade i utredningen.
En omflyttning av poliser håller bara i några dagar. För att sedan driva alla sju mordutredningar vidare krävs uppskattningsvis drygt 100 mordutredare. I Malmö finns bara ett trettiotal.
Efter den stora omorganisationen av polisen ska förstärkningar sökas inom respektive region. De möjligheterna har redan tömts ut. Redan har utredare flyttats från Skånes inland, från syd- och ostkusten till Malmö och Helsingborg.
Malmö har dessutom redan en gång gått till högsta polisledningen i Stockholm och bett om hjälp – och delvis nekats. Bara åtta personer från övriga Sverige har åkt till Skåne och Malmö.
Varken i Göteborg eller Stockholm finns det några mordutredare över, som kan hjälpa till i Malmö.
Hur ska ni göra nu?
– Jag kommer ha en sittning med biträdande regionchefen och några till klockan ett idag. För närvarande har jag inget bra svar till dig. Vi är väldigt hårt ansträngda. Mycket hårt, säger Stefan Sintéus.
Polisen i nordvästra Skåne är också hårt pressade.
– Det är ingen lösning det heller. Vi löser det akuta nu genom att vi gör små omprioriteringar i de befintliga utredningarna. Men det är ingen långsiktig lösning, säger Stefan Sintéus.
Polisen pressas ytterligare av att man faktiskt har gripit personer i tre av de andra morden. Med personer häktade går det inte att låta de utredningarna vila.
– Nu ska man komma framåt i de utredningarna. Och i och med att det är flera frihetsberövade i samma ärenden måste man bland annat hela tiden korsförhöra och kontrollera. Så det är jävligt tufft nu, säger Stefan Sintéus.
Fem mord kopplade till den undre världen i Malmö i år. Vad beror morden på, generellt?
– Det är som det har varit tidigare. Utan att säga vad det handlar om i natt för det vet jag inte, så är det konsekvenser av deras tidigare handlande. Oförrätter etcetera.

Nio mord i Malmö i år

15 januari. 56-årig man huggs ihjäl i sin bostad av bekant, som har dömts till åtta års fängelse för dråp av tingsrätten.
29 februari. 30-årig välkänd gängman skjuts ihjäl på en parkeringsplats på Lindängen, Malmö. Flera personer sitter häktade.
9 mars. 22-årig man skjuts ihjäl på parkeringsplats på Nydala, Malmö. Två personer sitter häktade.
12 april. 39-årig man skjuts ihjäl i bostadsområdet Gullviksborg. Mannen är inte känd av polisen. Ingen har gripits.
22 juni. 51-årig man försvunnen från sitt hem vid Nobeltorget, Malmö. En man som tidigare misstänks för mord i den undre världen sitter häktad för att ha fört bort 51-åringen. Rubriceras som människorov, men polisen utgår från att mannen är mördad.
21 augusti. 49-årig kvinna häktad för att ha knivdödat en manlig bekant i en lägenhet på Lindängen, Malmö. Kvinnan uppger att dådet var en olycka.
19 september. 16-årig flyktingpojke hittas mördad vid den stora komposten på Östra kyrkogården, Malmö. Ingen har gripits.
25 september. 19-årig man skjuts ihjäl efter en kort biljakt på Gullviksborg, Malmö. Tre andra skottskadas. Ingen har gripits.
2 november. 20-årig man skjuts ihjäl på Annelundsgatan, Malmö. Ingen är gripen.
Gå till toppen