Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Tionde Klezmerfestivalen i Lund

Judiska kören, ett klezmerband från Finland, Tummel från Malmö samt Lundabandet Dibbukim som blandar klezmer och hårdrock. Det är uppsättningen på Lunds tionde Klezmerfestival på söndag.

Ida och Niklas Olniansky spelar i Lundabandet Dibbukim.Bild: Julia Lindemalm
Klezmerfestivalen i Lund har funnits ungefär lika länge som Judiska kören – drygt tio år. Kören uppstod ursprungligen för att ha mer aktiviteter kring synagogan på Winstrupsgatan, berättar körledaren Sverker Zadig.
– Då bildade vi Judiska centret i Lund, startade kören, hade studiecirklar i hebreiska och andra saker.
Synagogan i Lund finns inte längre, men Judiska kören lever vidare tillsammans med klezmerfestivalen som kören i helgen organisarar för tionde året i rad.
– När vi startade var vi på Kulturen. Det blev en väldigt nära atmosfär. Sedan har vi varit på Mejeriet några gånger, men det är kanske lite för stort, även om det är bra ljud. Närheten till publiken blir inte densamma. Förra året var vi på Magle konserthus och det blev väldigt fin atmosfär igen.
I år blir det återigen Magle konserthus. Banden som uppträder är väldigt olika sinsemellan, berättar Sverker Zadig.
– Judiska kören är alltid med som konsertinslag, det har varit ett sätt att ge oss själva en möjlighet att uppträda tillsammans med musiker. Men utöver det har vi alltid haft ambitionen att presentera olika band.
Ett nytt band som är med i år är Lundagruppen Dibbukim som Sydsvenskan skrev om i februari. Dibbukims musik är en blandning av traditionell klezmer och hårdrock.
– Vissa låtar är hårrocksklezmer, det är lite absurt men ganska skojigt, det är gjort med stor kärlek, säger Sverker Zadig.
Det finska klezmerbandet Sampo Lassila Narinkka spelar med traditionella instrument men har många egna låtar. Det har även Malmöbandet Tummel, som Judiska kören i år sjunger med.
Klezmerfestivalen äger rum på Magle konserthus på söndag klockan 14-20. I samband med festivalen släpps en skiva som Judiska kören gjort tillsammans med Tummel.
Gå till toppen