Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Lotta Schüllerqvist: Trump flirtar med Israel

Med bara en dryg vecka kvar till det amerikanska presidentvalet, hölls ett valmöte till stöd för Donald Trump i Jerusalems gamla stad. Ett par hundra amerikaner i basebollkepsar och T-shirts med Trumpslogans hade samlats för att lyssna till en kort videohälsning från The Donald.
"Tillsammans ska vi göra Amerika och Israel säkert igen", lovade Trump till de församlades jubel. Han förklarade också att han genom sin dotters giftermål med en judisk man hade fått en fördjupad respekt för den judiska tron och kulturen.
Mötet hade anordnats av stödorganisationen Republicans Abroad Israel, som har öppnat propagandakontor runtom i Israel, och även i bosättningen Karnei Shomron på den ockuperade Västbanken. På organisationens hemsida kan man registrera sig för att rösta i det amerikanska valet.
Det kan förefalla märkligt att Trump fiskar röster i Israel med tanke på en del av de dubiösa uttalanden han gjorde, framförallt i början av sin kampanj. I somras tweetade han ut en nidbild av Hillary Clinton intill en sexuddig stjärna med texten ”Den mest korrumperade kandidaten någonsin”. Det ramaskri som följde fick honom att försäkra att det inte var en Davidsstjärna utan en sheriffstjärna.
Sedan dess har han ändrat sitt budskap och upprepar så ofta han kan att han älskar och stödjer Israel och dess regering. Hans talesman i Israel, David Friedman, har försvarat Netayahus uppseendeväckande påstående att palestiniernas krav på en självständig stat kan betecknas som etnisk rensning – ett uttalande som genast fördömdes i starka ordalag både av den amerikanska regeringen och FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon.
Men det är inte bara Donald Trumps retorik som har ändrats i kampen om judiska röster. Även det republikanska partiet, som traditionellt har stött strävandena mot en rättvis fredslösning på den israelisk-palestinska konflikten, har bytt fot. Partiets nya valplattform som antogs i juli tar bestämt avstånd från påståendet att Israel ockuperar de palestinska områdena och pläderar inte längre för en tvåstatslösning.
Donald Trump har uttryckligen lovat att om han blir president så ska den amerikanska ambassaden flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Och USA kommer att upphöra med sina försök att förmå Israel att återuppta förhandlingar med palestinierna – den frågan får de lösa på egen hand. Vilket passar Netanyahu och hans högerregering som hand i handsken.
Men frågan är hur mycket stöd Trump egentligen har att hämta bland de amerikanska judarna i Israel. Hans budskap tilltalar naturligtvis många av de amerikansk-israeliska bosättarna, men den stora majoriteten torde som vanligt rösta på Demokraterna, både i Israel och i USA.
Antalet röstberättigade amerikanska medborgare som bor i Israel uppgår kanske till ett par hundratusen, och omkring en fjärdedel av dem är bosatta på den ockuperade Västbanken. De flesta härstammar från New York, New Jersey och Kalifornien, där Demokraterna brukar ta hem merparten av rösterna.
Men ledarna för Trumpkampanjen i Israel jobbar oförtrutet vidare med att mobilisera potentiella väljare. I flera av bosättningarna på Västbanken finns valaffischer med texten ”Make America Great Again” både på engelska och hebreiska.
Gå till toppen