Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Gäller de mänskliga rättigheterna också mig och andra afghanska tjejer?

Lördagen den 22 oktober arrangerade rörelsen #vistårinteut demonstrationer på femton orter runtom i landet i protest mot att ensamkommande flyktingbarn avvisas till Afghanistan. Flickan som skriver dagens text önskar att samma rättigheter som pojkarna kräver också ska gälla afghanska flickor.Bild: Lars Schröder/TT
Jag blir kastad mot väggen och får sparkar i magen. Jag känner hur jag blir illamående. Sedan kommer fler sparkar i ryggen, ansiktet och huvudet. När de blir trötta, kastar de mig i ett klädförråd och går sin väg.
Jag blir ensam kvar i förrådet. Jag har ont i magen och huvudet.
Jag får inte ha de kläder jag vill för mina bröder och min mamma. Min mamma vill att jag ska ha på mig en lång och bred kappa. Jag vill ha byxor och en åtsittande jacka. Min slöja får jag inte ta av. Det är inte ens förhandlingsbart.
Varje morgon granskar mina bröder och min mamma min klädsel innan de släpper ut mig. I skolan har mina bröders kompisar koll på hur jag uppför mig. Jag får inte skratta eller prata med någon kille i skolan. Jag får endast umgås med mina tjejkompisar.
Jag kan heller inte ha någon pojkvän. Det vore att begå den största synden. Det är min mamma som bestämmer med vem jag ska leva resten av mitt liv.
Vad jag tycker och vill är det ingen som bryr sig om i min familj. Som tjej har jag låg eller ingen status. Med min mammas goda minne kränker mina bröder mig både fysiskt och psykiskt.
Jag har alltid älskat min mamma och kommer alltid att göra så, men jag kommer aldrig att kunna förstå hur hon kunde låta heder gå före mig.
Mina bröder kunde ha vilka kläder de ville. De hade också flickvänner. Jag fråntogs dessa rättigheter. Jag var i vägen och var oönskad.
Den 22 oktober anordnade nätverket #vistårinteut demonstrationer i Sveriges större städer för afghanska pojkar som riskerar att bli utvisade. Pojkarna hade stora plakat i handen med texter som sa: ”vi vill ha fred”, ”vi vill ha mänskliga rättigheter”, ”vi vill leva som alla andra människor”, ”vi är också människor”.
Gäller den freden även era systrar och övriga afghanska tjejer?
Gäller mänskliga rättigheter också för era systrar och övriga afghanska tjejer?
Kan jag och övriga afghanska tjejer leva så som ni vill leva?
Jag vill att alla ni killar som kämpar för att få stanna i Sverige också får uppehållstillstånd. Afghanistan har inget värdigt liv att erbjuda er.
När ni sedan har fått ert uppehållstillstånd, lovar ni då också att låta mina afghanska systrar leva ett liv som de själva vill, på samma premisser som ni killar?
I dag bor jag i ett skyddat boende och är på flykt från mina nära och kära som föredrog hedern, kulturen och traditionen framför mig.

En 16-årig flicka i Skåne

Den 16-åriga flickan bor just nu i ett skyddat boende i väntan på en permanent lösning.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen