Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sofie Dahlstedt: Kanske att jag minns Jalla Jalla klockan två på natten

En släkting till mig, född på femtiotalet, vägrade länge använda Facebook. Tills hon upptäckte en ”nostalgigrupp” om hennes gamla uppväxtkommun.

Nu är hon inne var och varannan dag. Hon tittar på bilder på byggnader som inte längre finns kvar, skrattar åt anekdoter från gamla tider, minns butiker, kiosker, fritidsgårdar och restauranger och kanske framförallt människor. Och det glittrar i ögonen på ett särskilt sätt.
Jag tänker att det är fantastiskt att dåtiden och nutiden binds samman på på det viset, nuförtiden. Å andra sidan misstänker jag att vissa sträcker sig efter dåtiden desto mer när det nya skrämmer och verkar jobbigt. Eller så gör vi alla det, olika mycket, i olika skeden.
Jag vet inte exakt hur det ligger till med det, men jag vet att det finns ett par grupper på nätet där jag har lärt mig mycket om Malmös historia, kanske mer än någon annanstans. Jag är 28 år och inte särskilt nostalgisk - än. Men när jag läser inlägg om svunna malmötider och tittar på svartvita fotografier där jag sjläv vandrat många gånger, undrar jag vad jag kommer vara nostalgisk över senare i livet, vad jag kommer hålla fast vid och berätta om, förhoppningsvis för suckande barnbarn. Det gör mig ödmjuk inför nuet, och förmodilgen är just det, den bästa effekten av att lära sig av historien.
Gruppen "Du vet att du är från Malmö när…" har allt ifrån aktuella länkar, till frossa i höstbilder och bilder från stormen 1967.
Facebookgruppen ”Du vet att du är från Malmö när…” har 10 864 medlemmar. Här delas mycket bilder på rödgula träd översköljda av mild höstsol i Malmös många parker för tillfället. Men det blir mycket återblickar också. Som ett vartvitt foto av en sopbil från 1931, minnen från stormen den 17 oktober 1967, och en idolbild på Bosse Larsson.
I veckan lade någon ut en bild på ett förälskat par, från 1968, taget på klassiska Klubb 54, i Facebookgruppen ”Malmö - ett historiskt perspektiv” med 7697 medlemmar. Paret på den svartvita bilden är gifta än berättar trådskaparen. Flera kommenterar under bilden att de också träffade sina respektive på samma klubb. ”Här träffade jag min man december 1965” skriver Gull-Britt. ”Gifte oss 1973 och är fortfarande gifta. 51 år tillsammans.”
Facebookgruppen Malmö – ett historiskt perspektiv har över 7700 medlemmar.
Jag hoppas att jag, om ett halvt sekel ungefär, kommer sitta i en spejsad stol som man kan hissa upp och ner och fram och tillbaka, med en drink i ena handen och min livskamrat i den andra. Kanske att jag tjuvröker i zebramönstrad blus. Mina barnbarn pratar skånska och undrar varför mormor aldrig lärde sig att prata som folk. Att hon föddes i Stockholm kommer det pratas tyst om.
Kanske ler jag åt minnen av onsdagsquiz på Mässingshornet i Kirseberg eller sensomrarnas många nattbad på Ribban. Kanske att jag minns stämningen inne på ”Jalla Jalla” klockan två på natten, karaokekvällar på Azaalee, nachos på Nyhavn och vindränkta diskussioner på Kiez. Jag kanske tänker på Leopardkvinnan som jag många gånger betraktat på avstånd.
Här om dagen gick jag förbi Slöjdgatan, där min unge lärde sig gå på plastgolvet i köket och hjärtat snörpte till, men inte på ett dåligt sätt. Kanske var det nostalgi jag kände? Nu har han lärt sig cykla utan stödhjul i backarna på Kirseberg och jag gläds så åt att vi skapar våra minnen i just denna stad.
Mitt bästa nostalgitips på nätet: @malmo_stadsarkiv på Instagram, där berättelser som Malmös byggnader och gator, varvas med välskrivna inblickar hos människor som en gång bodde här.
Gå till toppen