Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Wadling hyllas i "Så mycket bättre"

Freddie Wadling dog bara en vecka före inspelningen av "Så mycket bättre". Nu sänds det emotionella hyllningsprogrammet till honom. – Det var mycket känslor, säger Danny Saucedo.

Freddie Wadling hann planera sin "Så mycket bättre"-dag innan han gick bort. "Jag fick lära känna Freddie den dagen", säger Jill Johnson. Arkivbild.Bild: Erik Abel/TT
Årets "Så mycket bättre"-artister och TV4 beslutade snabbt att inte ta in någon ersättare för Freddie Wadling. Efter samråd med den legendariske sångarens familj kom man i stället fram till att göra ett hyllningsprogram.
– Det byggde ju på att det var okej för Bella, hans änka, och hans närmaste. De ville det, så då kändes det fint. Det kändes viktigt att få hedra honom, säger Magnus Carlson, som var vän med Freddie Wadling.
Avsnittet spelades in redan under den första dagen på pensionat Grå Gåsen på Gotland. Jill Johnson berättar att det gjorde att artisterna direkt fick samlas kring ett allvar.
– Det blev en speciell start och där tycker jag att vi fann en närhet otroligt snabbt, säger hon.
Freddie Wadling-avsnittet präglas dock inte bara av allvar och sorg.
– Det blev fint. Det blev värdigt och roligt. Freddie var väldigt rolig så det kändes passande att det inte bara blev sorgligt, säger Lisa Ekdahl.
Dagen fortlöper också ungefär på det sätt som Freddie Wadling hade planerat att den skulle göra.
– Om Freddie såg det här, vilket jag tror, så skulle han nog ha varit väldigt glad och nöjd. Han gick ju bort så pass tätt inpå att han hade hunnit välja vad vi skulle käka och vilken aktivitet vi skulle göra. Så han var ju där, vi fick verkligen uppleva honom. Det kändes som att han var runt hörnet hela tiden, säger Danny Saucedo.
Samtidigt berättar flera av artisterna att de verkligen hade sett fram emot att träffa Freddie Wadling och få lära känna honom bättre.
– Det har varit väldigt kul att snacka med honom om musik och varför man håller på med det här, vad som är viktigt. Men det får vi vänta med en stund, säger Tommy Nilsson.
"Så mycket bättre" sänds i TV4 på lördag klockan 20.00.

Fakta: Årets artister

Freddie Wadling, född 1951 i Göteborg
• Freddie Wadling avled i juni 2016, precis innan inspelningarna av programmet började. Han var sångare i bland annat Fläskkvartetten, Blue for Two, Cortex och The Kingdom of Evol. 1989 kom hans första soloskiva, ”Something wicked this way comes”. Hans sista skiva ”Efter regnet” släpptes i mars 2016. Wadling har sjungit duetter och samarbetat med en rad artister, och dessutom medverkat i flera föreställningar på Göteborgs Stadsteater.
Lisa Ekdahl, född 1971 i Stockholm
• 1994 nådde hon en bred publik med låten ”Vem vet” och debutalbumet sålde över 800 000 exemplar. Hon har också haft internationella framgångar som jazzartist, med en serie jazzkonserter i Paris. Tillsammans med Peter Nordahl Trio har hon släppt två album. Hon har också gett ut ett bossanova-album som sålde guld i Frankrike och 2009 gavs albumet ”Give me that slow knowing smile” ut.
Tommy Nilsson, född 1960 i Stockholm
• Fick sitt genombrott 1987 med låten ”Allt som jag känner”, en duett med Tone Norum. Sjöng innan dess bland annat i rockbandet Horizon och hårdrockbandet Easy Action. 1989 kom han på fjärde plats i Melodifestivalen med ”En dag”. Andra moderna klassiker är bland annat ”Öppna din dörr”. Ställde också upp i Melodifestivalen 2016, med Patrik Isaksson och Uno Svenningsson.
Jill Johnson, född 1973 i Ängelholm
• Slog igenom i Melodifestivalen 1998 med vinnande låten ”Kärleken är”, som kom på tionde plats i Eurovision Song Contest. Sedan dess är det inom countrygenren hon har haft störst framgång. 2003 fick hon en hit med ”Crazy in love”, som hamnade på fjärde plats i Melodifestivalen. 2014 tog Johnson emot pris på Kristallengalan som Årets kvinnliga programledare i ”Jills veranda”.
Danny Saucedo, född 1986 i Stockholm
• Blev känd genom programmet ”Idol”, där han kom på sjätte plats. Han ingick därefter i gruppen EMD som vann en Grammis för årets låt 2008 med ”Jennie let me love you”. Han har medverkat i Melodifestivalen fyra gånger och bästa placering blev en andraplats 2011 med ”In the club”. Som soloartist har han bland annat släppt låtar som ”Tokyo”, ”Play it for the girls” och ”Brinner i bröstet”.
Little Jinder, född 1988 i Stockholm
• Fick ett skivkontrakt redan som 20-åring efter hitlåten ”Youth blood”. 2013 bytte hon språk från engelska till svenska och släppte albumet ”Break up”, som följdes av det helt svenskspråkiga albumet ”Little Jinder”. 2015 fick hon en Grammis för Årets pop och i januari 2016 vann hon årets pop på P3 Guld-galan. Josefine Jinder skriver, sjunger och producerar sin musik själv.
Magnus Carlson, född 1968 i Stockholm
• Känd som sångare i Weeping Willows, som släppte debutskivan ”Broken Promise Land” 1997. Bandet är i år aktuellt med skivan ”Tomorrow became today”. Han sjunger också med Tandem Sky och har släppt två jazzalbum med The Moon Ray Quintet. Som soloartist har han bland annat spelat in ”Jag ber dig” och ”Elin”.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen