Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter rivningen av Sorgenfrilägret: 161 klagomål på olovliga boenden

Malmöbor klagar över nedskräpning och avföring i nya tiggarläger i Malmös parker. Flest klagomål rör Beijers park och Sankt Johanneskyrkan vid Triangeln. Sydsvenskan har besökt ett av de nya lägren.

Onsdag 17.44, Beijers park. Temperatur: 4 grader. Ianescu Vasice och Voolva Piculina vämer sig i sin skåpbil. När som helst kommer polisen för att köra bort dem.Bild: Hussein El-alawi
Minst 100 romer från Rumänien bor tillfälligt i Malmö. Efter rivningen av lägret på Sorgenfri reste en del hem med bussbiljetter som de fått av Malmö stad. Men de flesta blev kvar. Utspridda över Malmö. Och nya har tillkommit.
– Vi har varit här i tre veckor nu, säger Ianesco Vasice och Voolova Piculina som sitter inkrupna i en vit skåpbil. Från den bakre delen av skåpbilen väller det ut ånga.
– Vi lagar kycklingsoppa, säger Voolova Piculina och rör om i soppan som puttrar på en gasspis inne i bilen.
Gatukontorets kundtjänst har hittills i år fått in 161 klagomål som rör olovliga boenden. Malmöborna som klagar berättar om nedskräpning, avföring och tomgångångskörning.
– Det är spritt över hela Malmö, men flest klagommål rör Beijers park och Sankt Johanneskyrkan, säger Lars Johansson, enhetschef på gatukontoret.
Andra klagomål rör tillfälliga läger under brofästen, i Teaterlekparken, vid Södervärns vattentorn, Slottsparken och Sibbarp.
Det är onsdag kväll i Beijers park. Temperaturen har krypit ner till fyra grader. Christer Carmonius bor i närheten och är ofta ute med hunden.
– Den första bilen kom i slutet av april. Sen har det bara fyllts på. Det har blivit ett stort problem här, säger han.
Christer Carmonius, boende vid Beijers park, är en av alla dem som har klagat på att romer slagit läger vid parken.Bild: Hussein El-alawi
Han stör sig på att det har blivit så skräpigt.
– Skräpet leder till att vi fått en råttinvasion i parken, säger han.
Det finns en offentlig toalett i parken men den hålls stängd under natten.
– De sitter på rad och utför sina behov, det är inte så trevligt med bajs i parken, säger Christer Carmonius som är en av alla de som har klagat hos kommunen. Men han tycker att han inte fått något gehör.
– Jag har ringt gatukontoret, miljöförvaltningen och tekniska nämnden, men ingenting händer, säger han.
I förra veckan försökte man på gatukontoret åtgärda problemen genom att införa ett förbud mot parkering i området nattetid. Men det har inte hjälpt.
– De står här ändå, de struntar i det, säger Christer Carmonius.
På gatukontoret har man även börjat larma polisen när klagomålen kommer in.
– Det är ju inte tillåtet att campa i bilar, det regleras i de lokala ordningsföreskrifterna, så vi ringer till polisen, säger Lars Johansson på gatukontoret.
Christer Carmonius, som har ett radhus intill parken, berättar att det fanns en romskt läger i Malmö när han växte upp under 50 och 60-talet. Som han minns det var lägret värdigare än de som finns i Malmö idag.
– Jag tycker att vi måste ta hand om romerna på ett bättre sätt. Kommunen borde ordna med ett riktigt läger där de har möjlighet att laga mat och ta hand om sin hygien, säger han.
Men den typen av läger kommer inte bli aktuellt, enligt kommunalrådet för sociala frågor, Carina Nilsson (S).
– Vi har sett att det inte bli bra i andra städer. Risken är att det blir en förslumning och inför vi permanenta campingplatser är risken stor att även barnen följer med och far illa, säger hon.
Enligt Carina Nilsson ligger ansvaret att hålla ordning på polisen.
– Vi har svårt att göra något från kommunens sida. Men följer man inte lagen får polisen ingripa, säger hon.
En kycklingsoppa puttrar ovanför en gasspis i Ianesco Vasices och Voolova Piculinas skåpbil.Bild: Hussein El-alawi
Ianesco Vasice och Voolova Piculina suckar när vi nämner polisen.
– De är efter oss hela tiden. Varje natt mellan 22 och 07 kommer de och jagar bort oss. Vi vet inte vad vi ska göra.
De berättar att de innan varit i Norge och sålt gatutidningar, men att det inte gick så bra. Hemma i Rumänien har de fyra barn mellan 5 och 16 år. De vill skicka hem pengar så att de ska få det bättre. Men det har gått trögt.
– Alla platser där man kan tigga är paxade. Ibland får vi stå med några andra, men oftast blir vi utan plats, säger Ianesco Vasice.
– Vi ska försöka här i Sverige fram till jul eller nyår, säger de.
Men varför bajsar ni i parken?
– Toaletten är stängd så vad ska vi göra? När nöden kräver det så får man göra det i naturen.
Gå till toppen