AnnonsBetalt samarbete

På Linero kan du fixa till dina gamla saker

Anna Wolanska är industridesigner, men ville inte bidra till att ännu mer nya saker produceras. Nu jobbar hon istället på Fixa Till och skapar saker av det som besökarna lämnar in, både som inspiration för andra och för att de ska kunna få ett nytt liv i ett nytt hem. Här blir spisplatteskydd till ett kakfat till exempel.

I lokalerna på Linero centrum får gamla saker och kläder ett nytt liv. Antingen genom reparationer eller genom byteshandel på ett modernt vis. Fixa Till låter tanken om återbruk stå i centrum.

Det är tidig tisdag eftermiddag men butiken är redan välbesökt med människor som vill lämna eller hämta begagnade saker. Utifrån ser Fixa Till på Linero ut som en vanlig second handbutik, men här inne är tankebanan lite annorlunda.

– Här handlar man inte för pengar, utan vi har ett poängsystem istället, förklarar Anna Wolanska som är ansvarig för verksamheten. När man lämnar in saker eller kläder får man ett antal poäng som man sedan kan handla för i butiken. På så sätt blir det rent återbruk. Inga pengar går till att konsumera nya saker och alla saker vi får in får fortsatt liv.

Anna själv är industridesigner, men hon kände att hon inte ville bidra till att sätta ytterligare produkter i handeln.

–Jag har nog lite avfallsångest. Men här får jag inspirera andra till att skapa nya saker av gamla prylar och att återanvända istället för att handla nytt och bidra till konsumtionssamhället.

Emelie Åkesson och Anna Wolanska tar dagligen emot mängder av kläder och saker som besökarna vill byta bort. Max en kasse per gång är dock reglen för att det inte ska bildas långa köer.

Anna och hennes kollega Emelie Åkesson tycker själva om att just skapa nya saker utifrån återbrukat material. Ett cykelhjul har blivit en klädställning, en bok ett knivställ och några spisplatteskydd är på gång att bli ett kakfat. Och förutom byteshandeln består Fixa Till av flera olika verkstäder som fritt får användas av besökarna. Här finns till exempel en snickeriverkstad med massor av verktyg och byggmaterial, en måleriverkstad med färger och penslar och en hörna med symaskiner och textilier.

– Vi vill visa att de flesta produkter går att antingen reparera eller bygga någonting nytt av, förklarar hon. Och man behöver inte ha alla verktyg hemma för att kunna återbruka. För de flesta är det både för trångt och för dyrt att ha en verkstad hemma och då finns vi här och håller öppet för alla. Vi som jobbar här kan också hjälpa till om det behövs så klart.

Ett gammalt cykelhjul behöver inte slängas bort- det kan också bli en klädhängare om man sätter ihop den med en före detta barstol.

Dörren öppnas igen och flera stamkunder kommer in. Bland annat Cizzy Åberg, som brukar komma till Fixa Till nästan varje dag.

–Jag har bland annat sytt kuddar på maskinerna här, berättar hon. Och så brukar jag byta till mig kläder och saker till min dotter.

Cizzy berättar också att hon kom hit för att reparera sin cykel några veckor tidigare. Anna Wolanska förklarar att de varannan torsdag har work shops inom olika genrer av återbruk.

– I september hade vi en cykelreparationskväll, som var populär. Vi kommer också ha möbelreparationer, elektronik-work shop och grundtips om sömnad bland annat. Det handlar om att hjälpa folk att kunna hjälpa sig själva framöver. Grundkurser i reparationer av olika slag egentligen.

Cizzy Åberg besöker ofta Fixa Till, både för att byta saker och för att sy och reparera i verkstäderna.

Sorlet stiger bland besökarna som tittar runt bland kläder, leksaker, inredningsprylar, skivor, böcker och filmer, tar en kaffe eller bara träffar vänner. Förstagångsbesökarna blandas med stamkunder. Den kanske främsta stammisen heter Christina Wihlborg. I det poängsystem som Fixa Till har konstruerat har hon överlägset flest på sitt kort.

–Jag läste en bok om något som kallades dödsstädning, berättar hon. Det kanske låter hemskt, men det handlar bara om att städa ur bland sina gamla saker då man blir äldre. Jag fick tänka att om jag inte vill ha sakerna längre ska jag inte tvinga på mina efterlevande dem heller. Men det kan ju finnas andra som vill ha.

Christina Wihlborg har lämnat det mest hon inte använt de senaste två åren till Fixa Till och har samlat mängder av poäng, hon byter gärna till sig böcker och musik för dem.

Så Christina började städa ur allt som hon inte använt på två år och gick ner till Fixa Till med det mesta.

– Jag delar mer än gärna med mig och jag vill inte stå på någon loppis. Här har de alltid öppet och tjejerna som jobbar här är så trevliga. Jag behöver inte så mycket nya saker själv så poängsumman bara ökar. Jag byter mest till mig böcker och skivor.

Christina har nu poäng nog så det räcker till över tusen sådana.

– Det viktiga är inte poängen, säger Anna Wolanska. Utan det som är viktigt är att sakerna återbrukas och inte bara slängs. Även om ett klädesplagg är för slitet för att säljas finns det ett värde i materialet som kan bli till någonting helt nytt.

Madeleine Moberg är stammis på Fixa Till. Hon har haft förrådsrensning och känner att det är en stor fördel att hin kan gå ner när hon vill till butiken med saker hon kan byta in.– Jag är less på det här slit- och slängsamhället och jag tror på att det man ger får man tillbaka, det är karma, säger hon.

Hit kan du gå

Besök Fixa Till på Emblas gatan 15 (Linero Centrum) eller fixatill.se

Liknande verksamhet finns också på Stenkrossen i Lund som är en arbetsyta för projekt och evenemang inom kultur, innovation och hållbarhet.

Lunds Öppna verkstad på Stenkrossen är en ideell förening med symaskiner, elektronikverkstad, metallverkstad, screentryck samt träverkstad.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy