Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Inte bara gangstermord bakom mordvågen

Rekordmånga människor har mördats i Skåne i år – långt fler än polisen klarar av. Men det är inte bara gangstermord som drivit upp siffrorna, visar Sydsvenskans och HD:s kartläggning.

26-årig man hittas skjuten till döds på Varbergsgatan i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Nattens mord på Söderkulla i Malmö är det 27:e i Skåne i år. Så många har inte mördats sedan åtminstone 00-talets början – det är så långt tillbaka som Sydsvenskans och HD:s kartläggning sträcker sig.
Normalt mördas mellan tio och sjutton personer per år.
Till och med under mordvågen i Malmö 2011 och 2012 var antalet mord både i Malmö och i länet totalt sett lägre än i år.
Då var stämningen i Malmö uppjagad, särskilt kring jul 2011 då fem personer sköts ihjäl på sex veckor. Tio personer mördades under tio månader i Malmö den perioden.
Mordvågen i år har kommit mer smygande, men har accellererat under hösten. Den är inte begränsad till Malmö. Och typerna av mord skiljer sig mer åt, än 2011-2012.
Polisens underrättelsetjänst har varken räknat antalet mord eller analyserat varför det skett så många mord i år, utan tittar främst på kriminella uppgörelser i stort.
Om onsdagsnattens mord vet vi ännu inte mycket, mer än att mannen inte är känd av polisen och att han har skjutits.
Sydsvenskans och HD:s granskning visar att morden i kriminella miljöer inte ensamt ligger bakom årets höga dödstal. Den typen av mord har skett en till fem gånger om året i Skåne under 00-talet, utom 2011 då det var sju fall.
I år har nio personer dödats i sådana sammanhang. Sex personer i Malmö (läs mer här, här, här och här), två i Helsingborg (läs mer här och här) och en i Landskrona.
Även andra kategorier av mord ligger lite högre än de brukar. Det är små tal och små avvikelser, som tillsammans driver upp totalsiffran.
• Kvinnor som dödats i nära relationer. I Lund, Arlöv, Bårslöv och Glemmingebro.
• Två män misstänks ha dödats av sina fruar (läs mer här och här), och ett spädbarn misstänks ha dödats av sin förälder. Tre sådana mycket ovanliga fall brukar inte inträffa samma år.
• Alkohol- och drogrelaterade mord har minskat kraftigt de senaste åren. Men i år har det skett tre gånger. (Läs mer här, här och här). Det ena fallet i Malmö bedömdes av tingsrätten inte som mord, utan snarare en olycka, men domen har inte vunnit laga kraft.
En man högg ihjäl sin hustru i ett parkeringsgarage i centrala Lund i april i år.
I hela Sverige begicks det under 90-talet i snitt ungefär 100 mord om året. Sedan dess har antalet mord minskat till cirka 90. I förhållande till folkmängden är minskningen cirka 25 procent.
Förra året räknade dock Brottsförebyggande rådet till 112 fall av dödligt våld. Då var det framförallt västsvenska mördare som drev upp antalet, bland annat genom flera extrema dåd: Skolmorden i Trollhättan, trippelmordet i Uddevalla, bilbomben som dödade fyra i Göteborg.
– Nu redovisade Brå 112 fall förra året, men man måste vänta ett par, tre år för att se om trenden är bruten eller om 2015 var en enstaka topp, säger Mikael Rying, kriminolog och Sveriges ledande expert på statistik om dödligt våld.
27 fall i Skåne i år är en tydlig överrepresentation jämfört med tidigare totalsiffror för Sverige.
Några siffror för övriga Sverige finns inte, men från polisens nationella ledning har man uppgett att även polisen i Stockholm och Göteborg är hårt pressade. Det som motivering till att polisen i syd och framförallt Malmöpolisen inte fått den hjälp med mordutredare som man behöver.
En man i 20-årsåldern avled av sina skottskador efter en skottlossning på Censorsgatan i Malmö i september i år.Bild: Patrick Persson

36 anmälningar – men 24 fall av dödligt våld

I inledningen av en utredning om misstänkt dödligt våld är rubriceringen oftast mord. Ibland mildras den till dråp, eller grov misshandel och vållandet till annans död. Det finns just nu totalt 36 anmälningar om mord. 13 av dem har Sydsvenskan och HD kunnat konstatera är felregistreringar eller fall som först har misstänkts vara mord, men relativt snabbt har kunnat avfärdas som olyckor, sjukdomar och självmord. För det näst senaste misstänkta mordet, en 92-årig man i Helsingborg, är läget inte klart än. Övriga 23 i vår sammanställning är konstaterade fall av dödligt våld. Ett av fallen (Degeberga) har tingsrätten bedömt som grov misshandel och vållande till annans död.

Morden utreds lokalt i nya organisationen

Sedan omorganisationen för snart två år sedan utreds mord lokalt, i de så kallade polisområdena. Polisens nya organisation följer inte länsgränserna. I region Syd ingår Skåne, Blekinge, Kalmar län och Kronobergs län. Skåne består av fyra polisområden med Malmö, Helsingborg, Lund och Kristianstad som huvudorter. Kristianstads område sträcker sin in i Blekinge och Kronobergs län.

Spaningsmord och gangstermord

Med gangstermord avses en person med koppling till kriminella nätverk som mördas av en annan person av samma bakgrund, eller i fall som är olösta – där omständigheterna tyder på att mordet skett i det sammanhanget. Spaningsmord kallas de fall där inte polisen har en misstänkt snabbt, inom ett eller två dygn, och tvingas till en flera veckor eller månader lång utredning.

Läs mer om fallen här:

Läs också Polisen misstänker: Rymde från dråpstraff – och mördade
Läs också Tre gripna för mordet på Munkhättegatan
Läs också Skotten på Censorsgatan: Skjuten man har avlidit
Läs också Polisen hittade spår i hans bil – nu är 52-åringen häktad för sjubarnspappans försvinnande
Läs också Rättspsykiatrisk undersökning av man som högg ihjäl hustrun
Läs också Arlövskvinnan planerade skilsmässa – då mördades hon
Läs också Misstänkt mord utanför Bårslöv
Läs också Man anhållen för mord på sin fru i Glemmingebro
Läs också Kvinna häktad för knivmord på Lindängen
Läs också Högg ihjäl vän – döms till åtta års fängelse
Läs också Skärpt straff för dödsmisshandel i Degeberga
Läs också Lommakvinna åtalas för mordet på sin man
Läs också Mannen slogs ihjäl med yxa när han sov – nu åtalas frun för mordet i Hjärup
Läs också Föräldrarna häktade för spädbarnsdöd
Läs också Död man funnen i Helsingborg – polisen misstänker mord
Läs också 26-årig man avled av knivskador
Läs också "Det är en katastrof det som har hänt här"
Gå till toppen