Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: Sverige behöver fler Spotify.

I andra länder satsar regeringar mer på att underlätta för nya företag att växa. Det skriver Sofia Widegren och Nima Sanandaji vid tankesmedjan ECEPR, som ägnar sig åt företags villkor i Sverige.

Webbutvecklare på Spotify. Det måste bli möjligt för fler nystartade företag att göra samma resa som Spotify, skriver Sofia Widegren och Nima Sanandaji.Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
I år är det tio år sedan Spotify startades. Ett företag med 1 500 anställda och 60 miljoner användare.
Spotify är värderat till 75 miljarder kronor, lika mycket som Skanska, som har funnits i hundra år. Att bygga upp samma ekonomiska värde på en tiondel av tiden är otroligt och inspirerande. Det måste bli möjligt för fler nystartade företag att göra samma resa som Spotify, något somär svårt i denna tid då satsningar på tillväxt lyser med sin frånvaro i Sverige.
Den internationella konkurrensen växer. Därför är behovet av nya svenska företag ovanligt stort. En ny generation framgångsföretag från länder som Kina och Indien tävlar inte bara med lägre produktionskostnader, utan också genom stora satsningar på teknik och design. Till exempel har Ericsson, ett av de bolag som tidigare dominerade den globala branschen för ny teknik, snabbt halkat efter i jämförelse med den kinesiska konkurrenten Huawei.
I andra länder satsar regeringar på att underlätta för nya företag att växa.
I Lettland, som redanhar en av Europas mest konkurrenskraftiga bolagsskatter, presenterades nyligen en omfattande skattesänkning riktad till nya tillväxtföretag. Under sin första tid ska startup-företag som växer genom investeringar i ny teknik och affärsidéer enbart betala en skatt som motsvarar 2 500 kronor per anställd. Den lettiska staten tar också tillfälligt över ansvaret för att betala sociala avgifter för de anställda. Reformen gör att det blir betydligt mer lönsamt att förlägga nya teknologiföretag till Lettland än till Sverige.
Det är ingen slump att Sveriges baltiska grannland satsar stort på att förbättra företagandets villkor. För bara någon generation sedan, när kommunismen föll, var de tre länderna i Baltikum hopplöst efter Sverige när det gällde ekonomisk utveckling. Sedan dess har länderna blivit mycket företagarvänliga, något som gjort att de har haft Europas snabbaste tillväxt. Estland är redan ett kluster för IT-företagande. Där skedde också mycket av Spotifys utveckling. Genom en offensiv satsning på nya företag siktar Lettland nu på att komma ikapp Estland.
Vi anser inte att Sverige ska införa samma riktade skattesänkning som Lettland för att få fart på nya tillväxtföretag. Däremot måste landets politiker göra något.
Det är välkänt att Sverige inom många områden är ledande i Europa när det gäller forskning och utveckling, men när det kommer till att omsätta kunskap i nya tillväxtföretag ser det inte lika ljust ut. Det är en av anledningarna till att så få svenska företag lyckats växa så snabbt som Spotify. Det är också därför Spotify har förklarat att företaget kan tvingas att omlokalisera sin verksamhet från Sverige om inte förutsättningarna för företagande förbättras.
Vi undrar vad svenska politiker – på båda sidor av blockgränsen – har för plan för att skapa bättre villkor för framtidens succéföretag? Att stillsamt se på medan resten av världen springer allt snabbare är inte en hållbar strategi.

Sofia Widegren

Nima Sanandaji

Sofia Widegren är arbetar på tankesmedjan ECEPR.
Nima Sanandaji är vd för tankesmedjan ECEPR.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen