Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Pia Rehnquist: "En välfungerande demokrati förutsätter fria, oberoende och starka medier – där nyhetsarbete kan kombineras med samhällsdebatt, analyser och seriösa diskussioner. "

Mina söners skolor har alltid jobbat med demokrati och elevinflytande. Redan som mycket små tränades barnen i att lyssna på sina jämnåriga, argumentera för sina åsikter och gemensamt komma till beslut i vissa enklare frågor.
Det här är fantastiskt. Men jag oroas för att barnen födda på 2000-talet kommer att bli vuxna i ett samhälle som inte lever upp till idealen skolan kämpar för att lära ut. I den vuxna världen är det nämligen inte längre självklart att lyssna på meningsmotståndare, ta in fakta och jämka åsikter.
Därför är det är dags för er vuxna att tänka efter nu. Ordentligt. Demokrati är inte något självklart, något beständigt, något som uppstår och finns av sig självt. Demokrati kräver ett visst mått av engagemang, av ork, av respekt och vilja att tillsammans vara något mer än individer. Gå och rösta! Lyssna på någon som inte tycker som du! Respektera grannen som har en annan åsikt! Det känns förmätet att skriva, men har ni ens tänkt på vad alternativet till demokrati är? Titta er runt i världen i så fall.
Det är också hög tid att tänka på detta: en välfungerande demokrati förutsätter fria, oberoende och starka medier – där nyhetsarbete kan kombineras med samhällsdebatt, analyser och seriösa diskussioner mellan meningsmotståndare.
Inte heller det är en självklarhet. Imorgon måndag presenteras en efterlängtad medieutredning vid en presskonferens i Stockholm. Bakgrunden är en alltmer kritisk situation för landets journalistik, som pressas hårt av nya medievanor och en omodern affärsmodell. Precis som landets övriga chefredaktörer hoppas jag på mer än tomma ord, på att utredningen leder till politiska beslut som kan stötta oss i den enormt krävande strukturomvandlingen. Men jag hoppas minst lika mycket på att uppmärksamheten kring utredningen väcker er i allmänheten. Det är nämligen dags nu.
Vi på HD och Sydsvenskan sysselsätter ungefär 160 fast anställda, mycket hårt arbetande, journalister. Vi granskar era lokala och regionala makthavare i princip dygnet runt, och vi skriver både snabba uppdateringar när det är stopp på E6:an och gräver länge och djupt när vi får tips om maktmissbruk eller andra oegentligheter. Det är politiker och tjänstemän här i Skåne som fattar beslut om barnens skolor, sjukvård, vägarna utanför era hus och hur mycket skattepengar som är rimligt att lägga äldreomsorg och socialtjänst. Till skillnad från tidningsföretaget Stampen i Göteborg (som äger bland annat Göteborgsposten) har vi inte en akut likviditetskris, men precis som alla västvärldens tidningsföretag hanterar vi enorma ekonomiska utmaningar. Politikerna kan, om de vill, hjälpa oss en aning. Men viktigast är alla ni som läser detta. Ni som bor i Skåne eller övriga Sverige. Om inte ni på riktigt förstår vad som krävs för att en demokrati ska fungera så kommer vi som leder medieföretag inte att ha en chans. Journalistik kostar pengar och de kommande åren är kritiska för i princip alla de tidningsföretag som varit med och byggt och underhållit den svenska demokratin. Så det är dags att vakna.
Alternativet är att den välfungerande svenska demokratin inte finns kvar när mina söner och deras jämnåriga är vuxna.
Läs mer: Malmöpolitiker går på gratis toppfotboll med familj och vänner – du betalar för lyxlogen
Läs mer: E6 öppen igen efter lastbilsolyckan
Läs mer: Ett historiskt besök i Sverige – följ Franciskus dagar i Skåne här
Läs mer: Taxichaufförer slog larm till ledningen och tvingades sluta: ”Vi är taxislavar”
Läs mer: Borgerliga politiker trodde på myter om lyxliv för avhoppade IS-krigare
Läs mer: 23 hyresgäster lurade att hyra samma lägenhet
Läs mer: Pojke tog fel tåg — är fast i Danmark
Gå till toppen