Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskarna lånar mer utan säkerhet

Svenskarna blancolån ökar kraftigt, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Lånen, som görs till högre ränta och utan säkerhet, används bland annat för att finansiera kontantinsatsen vid bostadsköp, uppger mäklarfirmor för Svenska Dagbladet Näringsliv.

Många använder blancolån för att finansiera kontantinsatsen vid bostadsköp. Arkivbild.Bild: Erik Nylander/TT
– Trenden kom med bolånetaket. De med svagast ekonomi tvingas att komplettera med blancolån, med högre ränta. Vilket gör att de får ännu svårare att amortera ned sina lån, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, till tidningen.
SCB:s siffror visar att svenskarnas konsumtionslån, däribland blancolånen, har ökat från 120 miljarder 2010 till dagens 185 miljarder. Enligt låneförmedlingstjänsten Zmartas kartläggning av 10 000 nytagna blancolån under årets första sex månader var snittbeloppet 96 000 kronor. Det är 19 procent mer än året före.
Emma Persson, boendeekonom på SBAB, är dock inte säker på att det finns ett samband mellan ökningen av konsumtionslån och de hårdare villkoren för att ta bolån. Samtidigt konstaterar hon att fler behöver hjälp med finansieringen idag.
– För människor som inte har ett stort sparkapital eller en bostad att belåna kan den enda möjligheten vara att låna ihop till kontantinsatsen, säger hon till tidningen.
Gå till toppen