Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Dagiskrisen fortsätter på obestämd tid

Förskolekrisen fortsätter på obestämd tid. Ett sextiotal barn från Bara kan komma att hamna på förskola i Svedala tätort under våren.

Bild: Mats Roslund
– Situationen är svår och många familjer är hårt trängda vilket vi är medvetna om. Eftersom vi inte hittar lägen för lokaler har vi ingen möjlighet att lösa problemen, säger Annika Kaft som är biträdande chef för utbildningsförvaltningen.
En ny förskola vid Bara backar ska stå klar till sommaren 2019. Men till dess kommer det att råda brist på barnsomsorgsplatser på orten.
Sedan i höstas går ett drygt tiotal barn från Bara på dagis i Svedala tätort. Vid årsskiftet kan antalet öka med 20-25. Senare under våren kan upp till cirka 60 barn behöva plats som inte kan erbjudas på orten.
Kommunen har letat efter platser för tillfälliga paviljonger. Tretton lägen i Bara har utretts. Tio och förkastats.
– Bästa platsen för paviljonger är parkeringen vid Barabadet. Där finns plats för en sammanhållen enhet med utrymme för alla barn som behöver plats, säger Annika Kraft.
Utbildningsförvaltningen har begärt bygglov. På torsdag den 10 november kommer ärendet upp för beslut i bygg- och miljönämnden.
– Om vi får bygglov är startsträckan minst 6-8 månader. Paviljongerna ska tillverkas, skolgården anläggas och personal rekryteras, säger Annika Kraft.
Men om boende i närheten överklagar kan det dröja ännu längre. Det har hänt med planerade paviljonger i Svedala tätort och liknade signaler har kommit när olika lägen undersökts i Bara.
– Om paviljongerna placeras vid badet blir Joakim Becks väg tillfart. Boende kan tänkas överklaga på grund av buller och biltrafik, säger Annika Kraft.
Linsbo förskola kan komma att täcka en del av behovet. Den privata verksamheten flyttar till nya lokaler i mitten av december. Kommunen kan tänka sig att hyra. Men lokalerna måste först rustas upp.
En stor markägare i centrala Bara är byggföretaget Peab genom dotterbolaget Annehem. Men Annehem har sagt nej till paviljonger. Bolaget märker en ökad efterfrågan på bostäder och vill ha möjlighet att bygga på kort varsel.
– Vi fick frågan om kommunen kunde placera paviljonger vid torget. Men där ska vi snart börja bygga ett nytt bostadshus. Det inte heller så lämpligt att ha förskola vid en byggarbetsplats, säger Pia Andersson som är vd på Annehem.
Tillfällig förskola i centrumbyggnaden har varit ett annat alternativ.
– Vi förhandlar redan med nya hyesgäster. Om vi hyr ut till kommunen stoppar vi centrumets utveckling, säger Pia Andersson.
Området vid Värby förskola har varit ytterligare ett alternativ. Här äger kommunen marken. Men bygg- och miljöförvaltningen sagt nej.
– De ville inte driva det eftersom boende kunde besvära sig över ökande biltrafik och att en del av paviljongbyggnaden skulle behöva placeras på parkmark som inte får bebyggas, säger Annika Kraft.
Även mobila förskolor i bussar har undersökts.
– Det fungerar inte som akut lösning. Först måste bussarna handlas upp och sedan är det minst ett års leveranstid. Särskilt utbildad personal måste också rekryteras, säger Annika Kraft.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen