Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

En stenålderslagun för massfiske

En plats för massfiske, men även en form av soptipp för 9 000 år sedan. Fynd av fiskfällor och en trasig hacka på havsbotten i en tidigare lagun utanför Österlen ger oss ytterligare en pusselbit om hur människor levde på stenåldern.

Flätade hasselkäppar som för cirka 9|000 år sedan utgjorde en stationär fiskfälla syns som ljusa streck i den mörka gyttjan i Hanöbukten utanför Haväng på Österlen.Bild: Arne Sjöström/TT
Vid Haväng på skånska Österlen har geologer och arkeologer under flera års tid kartlagt landskapet under havsytan. För 9 000 år sedan skapades en lagun i nuvarande Hanöbukten och där har forskare nu hittat flera stationära fiskfällor.
– Fiskfällorna är de äldsta daterade i norra Europa, säger Anton Hansson, dykande doktorand i kvartärgeologi vid Lunds universitet.
Forskarna tror att människor på jägarstenåldern har bedrivit ett massfiske i lagunen.
– Massfångsten tyder kanske på att människorna var fler och att de var mer permanenta på den här tiden än vad man tidigare har trott. Det får framtidens forskning antingen bekräfta eller dementera, säger Anton Hansson.
Tidigare har liknande fynd gjorts vid boplatser i inlandet. Vid den aktuella platsen vid Haväng har forskarna inte hittat någon boplats, men fynden tyder på att människor bodde mer permanent utmed kusterna i Skåne, Blekinge och upp till Kalmar.
– Man måste ner under vattnet för att hitta kustplatserna och de börjar vi hitta nu. De kommer fler och fler. Det ger ju en mer nyanserad bild av hur de här människorna levde, säger Anton Hansson.
Forskarna tror att människor bodde bara några meter från lagunen och det är vad som kastades i som nu har hittats. På fem meters djup hittades en hacka av älghorn som är närmare 9 000 år gammal. En spricka inuti hackan är troligen orsaken till att den har dumpats i lagunen.
– Det finns också inskriptioner på den. Ett antal parallella streck som vi så klart inte vet vad de betyder.
TT: Men om man spekulerar?
– Man kan spekulera i allt från att någon har hållit räkningen på något eller att någon har haft tråkigt en kväll, säger Anton Hansson.

Fakta: Dåtidens kustlinje

För att förstå hur människor levde vid kusten under jägarstenåldern för närmare 9 000 år sedan har arkeologer och geologer från Lunds universitet dykt i Hanöbukten utanför Haväng på Österlen. Det är där dåtidens kustlinje finns.
Forskarna har undersökt sediment och har tagit fram en så kallad batymetrisk karta, som gör att det går att tolka landskapet under vattnet på ett mer korrekt sätt.
Under en relativt kort period på cirka 2 000 år har det skett snabba havsnivåförändringar i Östersjön, vilket har gjort miljön välbevarad.
Källa: Lunds universitet.
Gå till toppen