Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Polisen i Helsingborg sprider vandringssägen på Facebook

En äldre kvinna kollapsade i en butik efter att ha stoppat en djupfryst kyckling i hatten. Det udda snatteriförsöket står att läsa om på polisens Facebooksida men är i själva verket en skröna.

Inlägget publicerades på Facebooksidan Polisen Nordvästra Skåne i söndags och möttes med en rad kommentarer. Någon ifrågasatte om det inte rörde sig om en skröna men flera läsare sade sig känna igen historien. En kvinna kunde upplysa om att händelsen utspelat sig på dåvarande AG:s Favör i Helsingborg. " Vi kollade och du har helt rätt. Grattis!" blev svaret från polisens kommunikatör Richard Glantz, som skrev inlägget.
Skärmdump av polisens Facebooksida.
Men faktum är att historien om kvinnan som svimmade i kassaskön med en djupfryst kyckling i hatten inte är sann. Det handlar om en väl spridd vandringssägen som bland annat publicerats i författaren Bengt af Klintbergs bok "Råttan i pizzan".
Berättelsen om den gamla kvinnan - som ibland är en gammal man - förekommer inte bara i Helsingborg utan även på orter som Jakobsberg, Säffle, Göteborg, Umeå, Eskilstuna men även Ängelholm och Hyllinge.
Sägnen finns även i olika utländska versioner.
Händelsen som polisen skriver om på sin Facebook-sida ska ha inträffat på AG:s Favör i Helsingborg 1982.
För säkerhets skull frågade vi två kvinnor som bör veta. Susanne Hansson och Heidi Blomqvist jobbar idag på Alfo gross (tidigare AG:s Favör) och jobbade i butiken redan 1982.
– Jo, den här historien känner jag igen, den berättas här på jobbet ibland men inte att det skulle ha hänt här, jag har i alla fall inget minne av det eller att jag pratat med någon kollega som skulle ha varit med vid händelsen, säger Susanne Hansson.
– Jag har för mig att det hände på Hyllinge Cash, säger Heidi Blomqvist.
Susanne Hansson och Heidi Blomqvist jobbade på AG:s Favör redan 1982 och jobbar i butiken - som numera heter Alfo gross - än idag.
Så varifrån kommer egentligen de detaljerade uppgifterna om "kriminaldramat" som polisen uttrycker det?
– Jag hittade en notis i vår personaltidning som heter ”Aktuellt från Helsingborgs Polisdistrikt 1982”. Vi brukar ta fall från våra gamla personaltidningar som ett populärt inslag på söndagar och jag har helt utgått från att historien skulle vara sann, säger polisens kommunikatör Richard Glantz.
Ur polisens personaltidning Aktuellt från Helsingborgs Polisdistrikt 1982. Den här notisen är dock inte lika fyllig som inlägget på Facebook.
Men på Facebook skriver du att uppgifterna är hämtade ur en av polisens dagrapporter från 1982.
– Mycket av det som publicerades i personaltidningen kommer från dagrapporter.
I tidningsnotisen nämns ingenting om polispatrull, ambulans, att det skulle röra sig om en större kyckling eller att kvinnan inte skulle ha önskat hjälp av polisen eller ambulanspersonalen. Varifrån kommer de uppgifterna?
– De har jag fått efter att ha talat med äldre poliser som säger sig minnas händelsen.
Kände du inte igen historien som en skröna?
– Nej och om det är en skröna så är det förstås beklagligt. Ibland överträffar dock verkligheten dikten får jag säga. Men vi får titta på om vi ska använda personaltidningen som källa framöver, säger Richard Glantz.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen