Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Smoggen sväljer solen i Delhi

Skolor håller stängt, ögonen svider och en del invånare säger att de inte har sett solen gå upp på över en vecka. Världens mest förorenade stad – indiska Delhi – kämpar med farliga nivåer av kvävande luftföroreningar.

Luftföroreningar har drabbat Delhi med stor kraft. Bilden är tagen för en vecka sedan.Bild: Manish Swarup/AP/TT
Boende och besökare i den indiska huvudstaden har i dagar ventilerat problemen med "airpokalypsen" i sociala medier. Många klagar på svårigheter att andas, andra lägger upp bilder på sig själva iförda munskydd.
"Situationen blir värre för var dag som går... Paniken ligger i luften, varje andetag är en ansträngning" konstaterade den twittrande Delhibon Poornima Mishra i helgen.
Under hösten och vintern ligger smoggen tät i Delhi, som enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är världens mest förorenade stad.
De senaste dagarna har luftföroreningarna skjutit i höjden, bland annat sedan lantbrukare på slätterna i norr satt eld på sina odlingsmarker. Situationen har också förvärrats av den ansenliga mängd fyrverkerier som miljontals festprissar bränt av i samband med den hinduiska högtiden diwali.
Chefsministern Arvind Kejriwal har liknat staden vid en gaskammare. I söndags samlades hundratals människor i centrala Delhi – många i ansiktsmasker – för att kräva omedelbara åtgärder för att stävja nivåerna av föroreningar.
I ett försök att tackla problemen har myndigheterna stängt skolor i huvudstaden, stoppat byggnadsarbeten och stängt ner verksamheten vid ett större kraftverk.
Koncentrationen av partikeltypen PM2,5 var på måndagen nästan 30 gånger högre än den maxnivå som rekommenderas av WHO och låg på 778 mikrogram per kubikmeter luft, enligt mätningar från den amerikanska ambassaden som nyhetsbyrån AFP rapporterar om.
Nivåer mellan 301 och 500 klassas som farliga, vilket innebär att det finns risk för respiratoriska effekter och att människor bör hålla sig inomhus. Värden över 500 finns inte ens i tabellen.

Fakta: Värst under vintern

Den dåliga luften är ett stort problem i den indiska huvudstaden Delhi. Värst brukar det vara under vintermånaderna december och januari.
Myndigheterna har vidtagit åtgärder som att förbjuda gamla lastbilar från att komma in i staden och under en kortare tid försökte man också införa ett system som innebar en begränsning av användningen av privata fordon till vissa veckodagar. Enligt experter har det dock inte bidragit vidare mycket till att stoppa föroreningarna.
Enligt Delhis chefsminister Arvind Kejriwal funderar det lokala styret på att återinföra restriktionerna kring användningen av privata fordon.
I en undersökning från Världshälsoorganisationen 2014 rankades Delhi som den mest förorenade staden av över 1 600 andra i världen.
Källa: Reuters, AFP
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen