Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaborna är intelligentast i Sverige

Nu är det officiellt: Lund har Sveriges mest intelligenta befolkning. Åtminstone att döma av andelen medlemmar i Mensa – föreningen för personer med hög intelligenskvot (IQ).

Bild: Kalle Lind
Att just Lund drar till sig en del skarpa hjärnor är kanske ingen jätteöverraskning. Även andra universitetsstäder som Uppsala och Linköping kommer högt på listan.
Skånska Lomma och Vellinge finns också med bland de tio kommuner som har störst andel Mensa-medlemmar bland befolkningen.
För att bli medlem i Mensa måste man genomgå ett särskilt IQ-test och få ett resultat över 130. Ett genomsnitt för befolkningen ligger på 100. Cirka två procent beräknas klara testet för att bli medlemmar.
Men vad är det egentligen man testar?
– Man mäter främst logiska och matematiska förmågor, till exempel hur man kan se mönster utan att ha någon tidigare inlärd kunskap, säger föreningens talesperson Jenny Åkerman, som själv varit med sedan 2005.
När är de här förmågorna användbara?
– De kan vara användbara om man till exempel jobbar med system eller felsökning. Eller stenografi.
Finns det några utmaningar i vardagen där man har nytta av högt IQ?
– Man är ju inte sitt IQ, så det beror ju mycket på vilken personlighet man har. Men det kan till exempel yttra sig i att man har väldigt bra lokalsinne och till exempel hittar bra i ett stort köpcentrum, att man kan se det som en flygbild inne i huvudet.
En helt annan fråga är varför man vill bli medlem i Mensa.
– Det är en bra fråga. De flesta vet inte varför innan de blir medlemmar, de är mest bara nyfikna. Men sedan när man väl kommer med fattar man. En del beskriver det som att komma hem, som att hitta ett sammanhang där man inte känner sig konstig.
Vad gör ni när ni träffas?
– Det är en rätt rolig förening på det sättet att alla aktiviteter kommer till på intitiativ av medlemmarna , så det kan bli vad som helst. Men många tycker om att spela spel, särskilt i Mensa Syd. Men vi ordnar också till exempel pubquiz och har sång- och musikgrupper.
Mensa jobbar också med ett program som heter GCP, Gifted Children Program, där man sprider information till skolor om hur särskilt begåvade barn har det i skolan.
I pressmeddelandet som berättar om nyheten presenterar ni er som ”föreningen med hög IQ”. Hur mäter man en förenings IQ?
– Där hittade du nåt, det är klart man inte kan, det är en liten slogan vi har.
Brukar folk älska att hitta fel hos er?
– Allt mindre. Det var vanligare förr innan det var så tydligt att det är vettiga saker vi sysslar med. Nu vill folk mer och mer diskutera verkliga frågor istället för att peta i detaljer och hitta fel.

Orterna med störst andel medlemmar i Mensa (procent av befolkningen)

Lund 0,16
Solna 0,15
Täby 0,13
Linköping 0.12
Stockholm 0,11
Lomma 0,11
Knivsta 0,11
Uppsala 0,10
Danderyd 0,10

Städer med flest medlemmar

Stockholm 565
Göteborg 359
Uppsala 201
Malmö 196
Linköping 161
Lund 159
Solna 114
Örebro 95
Täby 90
Bromma 89
Källa: Mensa
Gå till toppen