Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt ridhus dubbelt så dyrt som budgeterat

En ny kalkyl visar att Lunds nya ridhus kostar 140 miljoner kronor att bygga. I budgeten finns bara 66 miljoner kronor.

Så här ser planerna ut för den nya ridanläggningen.Bild: Johan Strömbeck
Lunds kommun planerar att bygga ett nytt ridhus på Ladugårdsmarken norr om Norra Fäladen. Det ska ersätta den nuvarande ridanläggningen på Smörlyckan, där Lunds Civila Ryttarförening, LCR, bedriver sin verksamhet.
Enligt den investeringsbudget som kommunfullmäktige klubbade i somras ska 66 miljoner kronor avsättas till bygget, som planeras vara klart 2019.
Men när politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott nyligen fick en lägesrapport presenterades helt andra siffror.
Den nya ridanläggningen kommer att kosta 140 miljoner kronor att bygga, visar en färsk kalkyl. Visserligen kan summan eventuellt bantas ner till 110 miljoner kronor, men det är ändå långt mer än vad som avsatts i budgeten.
De flesta partier har hittills varit positiva till ridhusplanerna, men Kristdemokraterna har protesterat, bland annat mot placeringen.
– Vi tycker att det är en förskräcklig placering, både för ryttare och hästar. Och man hade kunnat använda marken betydligt bättre till bostäder, säger Torsten Czernyson (KD).
– Här lägger man det på den bästa marken, som dessutom är dyrast.
KD hade istället velat att det nya ridhuset placerades i närheten av Sularp mellan Lund och Södra Sandby, en placering som enligt Torsten Czernyson skulle bli både bättre och billigare.
Moderaternas oppositionsråd Christer Wallin öppnar, efter att ha sett de nya siffrorna, för att skjuta upp bygget av den nya ridanläggningen några år.
– Det är nog det som ligger närmast till hands, eftersom vår investeringsbudget är så ansträngd nu och under rätt lång tid framöver. Det bör man allvarligt överväga, säger han.
Christer Wallin frågar sig också om LCR skulle ha råd att betala den hyra som blir följden av en så dyr investering.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) gör dock en annan analys av läget.
– Nu kommer vi att gå igenom kalkylen noga och se vad som går att prioritera. Jag har stora förhoppningar att man kan bygga för en väsentligt mindre summa än den senaste kalkylen. Vi bör bland annat se på lösningar från andra kommuner i landet och låta de hästkunniga vara med och bidra med smarta, kostnadseffektiva lösningar, säger han.
Anders Almgren ser inte någon annan placering än Ladugårdsmarken som realistisk och säger att målsättningen är att bygget ska bli av enligt den fastlagda tidsplanen.
– Men det är också viktigt att det blir en riktigt bra lösning. Detta kommer vi nu att titta vidare på direkt.
Gå till toppen