Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

7 tips: Så skapar du värme inomhus med gardiner

Textilier skänker alltid värme till ett rum. Gardiner är ett särskilt effektivt redskap för att snabbt skapa förändring. Förstärk en stil, skapa illusioner eller addera färg.

Hissgardin eller från golv till tak. Gardiner kan användas på många olika sätt.Bild: Himla
Textilier skänker alltid värme till ett rum. Gardiner är ett särskilt effektivt redskap för att snabbt skapa förändring. Förstärk en stil, skapa illusioner eller addera färg.

1. Hotellkänsla

Låt gardinerna gå från golv till tak för en skön, varm och ljuddämpande känsla. Använd tunga textilier som linne, sammet eller ull. Kombinera gärna två olika tyger med dubbla skenor. Gardiner från golv till tak är också ett sätt att få takhöjden att verka högre. Den som gillar den romantiska eller bohemiska stilen kan låta gardinerna vara lite för långa så det blir en liten ansamling tyg vid golvet.

2. Piffa med färg

Det finns inget enklare sätt att förändra ett rum än att lägga till färg. Det kan vara målade väggar, nya kuddar eller en ny gardin. Fördelen med gardinen är att det blir en iögonfallande förändring. Satsa på favoritfärgen, en ny höstfärg eller ta upp en färg som redan finns i rummet.

3. Mönstrat

Genom att använda mönstrade gardiner kan man ytterligare betona en stil som exempelvis retro, lantligt, new england eller eklektiskt. Olika mönster för tankarna till olika stilar och miljöer. Småblommigt passar exempelvis bra för ett liv på landet.

4. Randigt

Randiga gardiner är något för både den försiktiga och för den vågade. De har fördelen att de kan upplevas som både dramatiska och strikta men också lite gammaldags. Det hänger helt enkelt på färgkombinationen, och ju mer kontrast och bredd mellan ränderna desto mer dramatik. Ränder kan också skapa intrycket av att ett rum är högre eller bredare beroende på vilket håll ränderna är placerade.
Skapa hotellkänsla i sovrummet eller satsa på tunt och romatiskt.Bild: Himla

5. Tunt sirligt

Vill man få en romantisk känsla utan att göra avkall på dagsljuset är tunna sirliga och ljusa gardiner ett sätt. Beroende på hur täta de är minskar de dessutom insynen. Enkla bomulls- eller linnegardiner finns det en uppsjö av i handeln just nu.

6. Hissgardinen

Den som räknat ut hissgarden får tänka om. Att praktiskt kunna hissa gardinen upp och ner, samtidigt som det blir en textil och varm känsla i rummet, är ett populärt sätt att förnya i ett rum. Hissgardinen är snygg nog att sitta i vardagsrummet men också praktisk i köket, tvättstugan eller barnrummet. Stilen sätter du genom valet av tyg.

7. Tofsar

Med hjälp av gardinomtag i tyg, rep med tofsar, mässingskrokar, stora träknoppar eller blanka sidenband kan du förändra stilen helt. Skapa en dramatisk, lyxig eller teatralisk effekt – vilket kanske är precis den lilla extra förändring som behövs.
Gå till toppen