Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Camilla Sylvan: Hur tar vi föräldrar ansvar för vår Trumpskräck nu?

”Han den där idioten får inte vinna, får inte”, väste min nioåring i natt när han vaknade till och frågade hur det gick i presidentvalet.
Camilla Sylvan, bitrände chef på nyhetsredaktionen.Bild: Emil Langvad
En kompis berättar hur hennes sjuåring de senaste veckorna ropat: ”Är det den där tävlingen i USA nu igen? Kvinnan måste vinna! Kvinnan måste vinna!” när hon sett nåt om presidentvalet på tv .
En kollegas åttaåriga lillkusin ringde i morse och undrade om det är sant att ”den elaka farbrorn i USA ska ta över hela världen nu”. Andra barn jag känner har den senaste månaden förfärat sig över vad Trump säger om kvinnor, muslimer och mexikaner.
Barnens lärare har pratat i skolan, öppet talat om vad de tycker och tror. Och vi föräldrar har spätt på. Berättat om hur rädda vi är för populister, för inhumana värderingar och för att en opålitlig person ska få kontroll över kärnvapenknappen.
När jag själv var i mina barns ålder var det kalla kriget som allra frostigast. Kärnvapenhotet och tredje världskriget hovrade över våra huvuden. Det fanns barnprogram som handlade om maktfullkomliga män som satt på var sin sida om klotet och vilken dag som helst kunde trycka på den röda knappen. Det var ingen vuxen, vad jag minns, som talade med oss om hur vi skulle hantera vår rädsla.
Idag fylls mitt Facebookflöde av oroliga föräldrar som ångrar hur öppet de luftat sin Trump-rädsla inför barnen. ”Jag var ju så säker på att han inte skulle vinna – vad säger jag nu?”
En väninna skickade ett sms till sin son när han hade gått i väg till skolan i morse. Hon var rädd att han skulle tillbringa resten av dagen med en krypande oro i kroppen och en oförståelse för vuxenvärldens val:
”Hej älskade du!
Det blev Trump som valdes till president i USA.
Det betyder att vi ska stå ännu starkare i kärlek, värme och medmänsklighet.
Vi ger aldrig upp vårt arbete för rättvisa.”
En annan vän är inne på samma tema på Facebook och uppmanar oss föräldrar att nu skippa domedagspratet och istället stärka våra barn:
”Vi behöver att den unga generationen kämpar för ett tolerant och icke polariserat samhälle. Inte att de känner sig totalt maktlösa innan de ens börjat.”
Själv tänker jag idag gå hem till mina barn och säga hur stolt jag är över att de agerar mot mobbare och elaka kommentarer, hur snabba de är på att reagera på taskiga värderingar även från vuxenvärlden.
Mina barn kommer inte att släppa fram en Trump.
Lästips: Den amerikanska nättidningen Huffington Post var snabbast ute på valdagen med att publicera en artikel om vad man ska säga till sina barn om Trump vinner. En mycket välformulerad vägledning för alla oss vuxna.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen