Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmömoderat sadlade om till familjehemspappa: ”Mer rädd om dem än om mina egna barn”

Den akuta bristen på familjehem har trissat upp arvodena. Malmömoderaten Mohammad Mohammad får nästan 75 000 kronor i månaden för att ta hand om fyra afghanska flyktingpojkar. Lagom, tycker han själv.

Mohammad Mohammads sjuttiotalsvilla i Fosie är under renovering. Vardagsrummet har nyligen fräschats upp och fått en öppen planlösning. En tillbyggnad är på gång över den tidigare verandan och källaren har fått ett nytt badrum och några avskiljande väggar.
Där nere bor sedan i december förra året fyra afghanska flyktingpojkar. På ovanvåningen är det fullt. Där bor Mohammad Mohammads tre vuxna söner samt en ung släkting som sökte asyl i Sverige förra året. Och så Mohammad och hans fru.
Malmömoderaten Mohammad Mohammad har byggt om i källaren för att ge plats åt fyra afghanska flyktingpojkar, Sarullah, 14, Noorali, 17, Soltan, 12 och Milad, 14.Bild: Hussein El-alawi
Det är kallt på golvet och det luktar lite instängt som det ofta gör i källare. Men det är torrt och rent och varje rum har ett skrivbord och en dator.
Noorali är 17 år och äldst av killarna i källaren. Detta är hans tredje placering. Den förra präglades av utskällningar och fördomar, berättar han.
– Råkade man spilla mat skrek de på en. En gång när jag sa en traditionell bön vid matbordet ringde de socialen och sa att de trodde jag tillhörde IS.
– Jag är glad över att vara här. Han tar hand om oss och hjälper oss med läxorna, säger han.
17-årige Noorali har bott i två andra familjehem, och säger att han trivs bäst här hos Mohammad Mohammad.Bild: Hussein El-alawi
Han pratar om Mohammad Mohammad, ingenjör och politiskt aktiv för moderaterna, och nu familjehemspappa på heltid.
Allt började under höstens flyktingkris när han läste i tidningen om den boendebrist som då rådde i stora delar av landet.
– Jag tänkte herre Gud, detta är ju ett stort land. Om alla tar emot bara en så försvinner ju hela problemet. Vi har plats i källaren och våra pojkar flyger snart ut. Så jag och min fru kom överens om att bidra, berättar Mohammad Mohammad.
Först gick han via Malmö stad och ansökte om att bli familjehem. Men det blev för omständligt.
– Med Malmö stads regler, alla intervjuer och tester så skulle det ta fyra månader, säger han.
Mohammad hade redan gått på tjänstledighet och ville inte vänta längre. Han fick kontakt med Aweibo, ett privat bolag med säte i Eslöv som rekryterar familjehem som de sedan erbjuder kommuner.
Där gick det betydligt fortare.
– Allt var klart inom en vecka. Vi blev först godkända för tre månader sedan utreddes vi av socialtjänsten och blev permanent godkända.
Mohammad Mohammad får 18 300 kronor per barn och månad i arvode och omkostnader, totalt 73 200 kronor i månaden. En lagom stor ersättning, tycker Mohammad Mohammad.
– De ringde från VA-syd häromdagen och undrade om jag byggt en swimmingpool. Vattenförbrukningen hade ökat så mycket, säger han och skrattar.
– Och de här killarna gillar verkligen mat. Jag går ungefär plus minus noll om man räknar in förlorad lön och omkostnader, säger Mohammad Mohammad och radar upp exempel på allt som måste hinnas med.
– Det ska lagas frukost och middag, köras till fritidsaktiviteter, möten på skolan, folktandvården, sjukvården och gode män. Det ska skickas rapporter till familjehemskonsulenten varje månad, och de har massor med läxor.
Mohammad Mohammad, moderat i Malmö, har tagit tjänstledigt för att agera familjehemspappa åt fyra afghanska ungdomar.Bild: Hussein El-alawi
De första veckorna innan killarna börjat i skolan satt de uppe hela nätterna, och sov hela dagarna. En av killarna använde ett källarfönster som ytterdörr - för att inte störa, ska han ha förklarat senare.
– Det var mycket kulturkrockar. De var inte vana vid att bädda, hjälpa till med maten och plocka undan efter sig. Men nu fungerar det till 85-90 procent. Då blir man glad, säger Mohammad Mohammad.
– Jag är nästan mer rädd om dem än om mina egna barn, som ju i och för sig är vuxna. Jag försöker hålla koll på vem de umgås med, och kommer de hem med en ny keps eller något sådant, ställer jag alltid frågor om var de fått den ifrån. Det kan ju finnas kriminella som först bjuder på något och sedan börja ställa krav.
Mohammad Mohammad har som Malmöpolitiker varit med och fattat beslut om hundratals familjehemsplaceringar. Och han är kritisk till att kvaliteten på familjehemmen blivit allt sämre. Nu när han själv vet hur mycket arbete som krävs läser han socialtjänstens underlag med andra ögon.
– Nu är jag mer noggrann, jag läser varenda beskrivning för att se vad de har för möjligheter att hantera uppdraget.
– De här killarna kommer med noll kunskap omsamhället, och om man inte visar vägen kan de dras till kriminella.
Sedan förra hösten har Sverige skärpt utlänningslagen och bland annat gjort det svårare att få asyl och rätt till familjeåterförening. Mohammad Mohammads eget parti, Moderaterna, har krävt fler åtstramningar och hårdare krav.
– Det är inte mycket att vara stolt över, om jag ska vara ärlig. Jag skulle vilja att vi betraktar de här barnen som en rikedom för Sverige. V kan inte skapa bra tillväxt utan människor som handlar, arbetar och betalar skatt.
– Många skämtar om att Sverige har världens bäst utbildade taxichaufförer. Men vi borde faktiskt skämmas över att man inte utnyttjar alla dessa jurister, läkare och ingenjörer.
Gå till toppen