Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mexikos ledare vill samarbeta

Den mexikanske presidenten Enrique Peña Nieto säger att han vill fortsätta arbeta tillsammans med USA. Även försvarsalliansen Nato hoppas på fortsatt goda relationer, också med Donald Trump som amerikansk president.

Mexikos president Enrique Peña Nieto tillsammans med Donald Trump tidigare i år. Arkivbild.Bild: Marco Ugarte/AP/TT
– Mexiko och USA är vänner, partners och allierade, och vi borde fortsätta samarbeta för Nordamerikas konkurrenskraft och utveckling, skriver Peña Nieto på Twitter.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg understryker vikten av försvarssamarbetet.
– Det är viktigt att de transatlantiska banden fortsätter att vara starka, säger Stoltenberg.
Trump har under kampanjen gjort uttalanden som väckt oro i vissa Natoländer, inte minst kring USA:s vilja att försvara andra medlemmar. Stoltenberg betonar dock att Natos försvarsgaranti är "villkorslös".
– Alla Nato-länder har högtidligt svurit på att försvara varandra och det är något som är absolut och villkorslöst. Natos skyddsgaranti är viktig för Europa, men också för USA. Och vi måste komma ihåg att enda gången som vi har utlöst artikel 5 – vår gemensamma försvarsklausul – var efter en attack på USA – den 11 september 2001, säger Stoltenberg.
– Jag ser fram emot att snart möta herr Trump och välkomna honom till Bryssel för nästa års Nato-toppmöte för att diskutera vägen framåt, säger Natochefen.
Även Kinas president Xi Jinping gratulerar Trump till vinsten.
– Jag värdesätter de kinesisk-amerikanska relationerna högt, och ser fram emot att arbeta tillsammans med dig, och att hålla fast vid ömsesidig respekt och icke-konflikt, icke-konfrontation", säger Xi, enligt statlig kinesisk tv.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att han ser fram emot att arbeta tillsammans med den nya amerikanska regeringen i frågor kring handel, investeringar och säkerhet, enligt Reuters.
Gå till toppen