Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Solceller ska ge ljus och värme i Sofielund

Solceller ska lyfta Sofielund. De första cellerna skruvas upp på taket på ett flerfamiljshus vid Lönngatan.

”Nu hoppas vi på mycket sol under eftermiddagarna”, säger Jan Svärd, ordförande i bostadsrättsföreningen Cykeln på Lönngatan.Bild: Lars Brundin
– Vi får tillbaka kostnaden inom åtta år. Att få ner energikostnaden och samtidigt bidra till ny energi är inte fel, säger Jan Svärd, ordförande i bostadsrättsföreningen Cykeln på Lönngatan.
Han är också ordförande i Fastighetsägare Sofielund, en intresseförening som har sina rötter i Malmö stads försök att lyfta Seved genom stöd till seriösa fastighetsägare. I dag har föreningens geografiska område utvidgats till att gälla Södra och Norra Sofielund, Sofielunds industriområde och Annelund.
Inom detta område ska nio tak, ägda av sju olika fastighetsägare, förses med solceller.
Hundra kvadratmeter var.
Niohundra kvadratmeter totalt.
– Det kanske inte är så mycket, men det är en start, säger Johan Hörlin, affärsutvecklare på kraftbolaget Eon.
Förhoppningarna är stora kring projektet, som drivs av Eon, Fastighetsägare Sofielund med stöd av fondpengar från Naturskyddsföreningen.
– Projektet ger oss och fastighetsägarna en chans att testa solceller på olika tak med olika riktning och lutning, säger Johan Hörlin.
Enligt kommunens klimatstrategi ska Malmö försörjas till hundra procent med förnybar energi senast 2030. Trots det har det gått trögt med investeringar i solceller. Kommunen har hittills prioriterat landbaserad vindkraft.
”Projektet ger oss och fastighetsägarna en chans att testa solceller på olika tak med olika riktning och lutning”, säger Johan Hörlin, affärsutvecklare på Eon.Bild: Lars Brundin
Generellt räknar man med att en solcellsanläggning har tjänat in sin kostnad på tio år med bidrag, och 15 år utan bidrag.
– Ett problem är att många fastighetsägare vill ha en avskrivningstid på fem år. Allt över det anses ointressant.
– Detta är räknat på dagens låga elpriser. Stiger dessa blir det snabbare ekonomi i solceller, som dessutom har lång hållbarhet. De kan hålla i upp till 40 år och många tillverkare ger en garanti på 25 år, säger Johan Hörlin på Eon.
Kwame Moore, stor fastighetsägare runt Norra Grängesbergsgatan, irriteras över Sydsvenskans frågor om solceller och avkastning.
– Det är larvigt att se på avkastning i detta fall. Det handlar inte om ekonomi, utan om miljön och mina barns framtid. Alla fastighetsbolag har ett stort ansvar att göra något, säger Kwame Moore.
Samma inställning har kommunalrådet Milan Obradovic (S):
– Det här handlar om framtiden, vi kan inte vänta med klimatanpassningen. Vi måste alla göra något nu för våra barn och barnbarn, säger Milan Obradovic.
Styrelsen i bostadsrättsföreningen Cykeln har i alla fall räknat på framtiden.
– Vi har haft hårda förhandlingar med Eon för att pressa priset. Nu hoppas vi på mycket sol mitt på dagen så att vi kan sälja en hel del el till Eon, säger föreningens ordförande Jan Swärd.
– Vi kanske inte kommer att gå med vinst, men vi får betydligt billigare energikostnader.
Gå till toppen