Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tudelad Kristallnattsmanifestation

Malmö hade under onsdagen två manifestationer till minnet av Kristallnatten.
Judiska församlingen arrangerade en egen manifestation eftersom församlingen anser att vänstergrupper i Malmö under flera års tid har "suddat ut" det judiska i sina manifestationer.
– Detta är en markering från vår sida, säger Jehoshua Kaufman från Judiska församlingen.

Möllevångstorget. Klockan är fem på eftermiddagen. Framför Ebbes staty står ett drygt hundratal personer. Det säljs röda facklor för tjugo kronor styck och tiggare går runt i folksamlingen med pappersmuggar och ber om allmosor i kylan. Åhörarna är här för att Vänsterpartiet, ABF och en rad andra organisationer arrangerar manifestationen kring minnet av Kristallnatten.
Vänsterns Kristallnattsmanifestation på Möllevångstorget vid 17-tiden. Hanna Gedin (V) talar.Bild: Patrick Persson
De båda talarna Hanna Gedin (V) och Patrik Persson från Transportarbetarförbundet gör i sina anföranden kopplingar till dagsaktuella politiska frågor. I inbjudan till manifestationen finns också politiska utspel kring låglönekonkurrens och flyktingpolitik.
Men Judiska församlingen vill inte längre höra "vänstergruppers" agitation i samband med Kristallnattsmanifestationerna. Därför arrangerar de en egen manifestation på Stortorget två timmar senare.
Judiska församlingen skriver på sin hemsida:
"Efter att i flera år ha fått uppleva hur politiska krafter använt minnesdagen för egna politiska syften, vill Judiska Församlingen i Malmö nu framhålla Kristallnattens judiska innebörd."
Stor Kristallnattsmanifestation på Stortorget arrangerades av judiska församlingen i Malmö. Drygt 200 personer deltog i manifestationen.Bild: Patrick Persson
På Judiska församlingens manifestation talar förintelseöverlevaren Lea Gleitman, Siavosh Derakthi från Unga mot antisemitism & främlingsfientlighet, journalisten Sofia Nerbrand, Olle Schmidt (L), Andreas Schönström (S) och Jehoshua Kaufman från judiska församlingen. Uppskattningsvis drygt 200 åhörare lyssnar.
Jehoshua Kaufman sa efter manifestationen:
– Detta är markering från vår sida mot att man relativiserar och att man ersätter faktiska händelser med slogans och tomma ord. På en manifestation om Kristallnatten ska man syssla med Kristallnatten och dess konsekvenser, vad den ledde till. Vi vill inte blanda in en massa politik, sa han efter manifestationen.
Har ni på något sätt tidigare markerat er uppfattning om detta till Vänsterpartiet och de andra i arrangörsgruppen?
– Vi har inte känt att deras manifestation är vår, vi har inte blivit inbjudna på flera år. Några av oss var med för något år sedan och då fick vi höra slogans som vi inte ställde upp på. Det var mest en massa ord, svarar Jehoshua Kaufman.
Men ni har ju talare från Liberalerna (Olle Schmidt) och Socialdemokraterna (Andreas Schönström) på er egen manifestation?
– Ja, från mitten så, svarar Jehoshua Kaufman skrattande och fortsätter: Andreas Schönström har på olika sätt ställt upp för judiska församlingen.
Du kritiserade i ditt anförande vad du kallade för extremvänstern, ska man inte stå enade över partigränserna i arbetet mot antisemitism ?
– De flesta judar känner en trygghet i att Israel finns. Jag tycker att extremvänsterns Israelkritik ganska ofta ligger väldigt nära antisemitism. Vi kan inte finnas med i det sammanhanget.
När Hanna Gedin (V) talade på Möllevångstorget uppmanade hon åhörarna att också bege sig till Judiska församlingens manifestation på Stortorget. Hon uppfattar inte situationen som att det finns någon schism eller konflikt mellan arrangörerna.
– Vi har arrangerat manifestationer på Kristallnatten under tjugo års tid och jag tycker det är bra om det blir fler manifestationer än våra. Jag blev mycket tagen av förintelseöverlevaren Lea Gleitmans berättelse, säger Hanna Gedin som själv närvarade på Stortorget.
Judiska församlingen uppfattar det som att ni använder Kristallnatten för egna politiska syften?
– Självklart gör vi manifestationerna till minne av Kristallnatten men vi ska ju också lära av historien. Det är svårt att prata om detta och inte prata om nutiden, och det gjorde ju även talarna på Stortorget, svarar Hanna Gedin.
Nika Holmlund uppskattade Kristallnattsmanifestationen på Stortorget.Bild: Patrick Persson
Nika Holmlund från Malmö var en av åhörarna på Stortorget.
– Det var en fin manifestation med mycket bra talare. Men det som hände på Kristallnatten drabbade judar och det ska inte utnyttjas för andra politiska syften.
Caroline Bilander lyssnade på Kristallnattsmanifestationen på Stortorget som arrangerades av Judiska församlingen i Malmö.Bild: Patrick Persson
Caroline Bilander från Lund berömde också talarna.
– Precis som Olle Schmidt sa är det viktigt att alla generationer kommer ihåg vad som hände, att det inte glöms bort.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen