Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två varma farväl till Kent

En epok går i graven när Kent tackar för sig. Avskedsturnén fullbokades på bara några timmar, det görs ännu en dokumentärfilm och bandets historia förevigas. I helgen kommer turnén till Malmö. Vi pratade med två fans om musiken och minnen.

Tobias Jonsson.
Vi träffar Tobbe non–stop, eller Tobias Jonsson som han heter utanför Kent-världen, vid KB. Här spelade Kent innan de blev för stora för de små klubbarna. Då, 1995 och 1996, var Tobias för ung för att se dem själv. Men 2012 stod han själv framför KB:s scen och upplevde för 28:e gången bandet live. Det är ett av Tobias bästa minnen av Kent.
– Jag hade stått och väntat utanför på att de skulle komma ut. Jag minns att Jocke var på bra humör och hade ett glas vin i handen. Vi pratade om det här med låtlista. Att få stå och prata med honom, det var stort, berättar Tobias.
Han började lyssna på Kent när "Kräm" började spelas på radio och på ztv. Kärleken till musiken växte sedan sakta fram.
– Texterna är en stor del. Vissa säger att det bara är melankoliskt men det är så mycket mer än bara det. Det finns ett djup och en tanke bakom, säger Tobias Jonsson och berättar att han har varit aktiv inom Kents "fan-värld" sedan millennieskiftet.
Vad har Kent betytt för dig?
– Väldigt mycket. De hjälpte till under uppväxten. Det fanns något i texterna. Men de erbjöd också en gemenskap. Jag har lärt känna mycket folk och träffade min nuvarande flickvän tack vare Kent – vi lärde känna varandra via forumet. Så Kent har haft en viktig del i mitt liv, säger Tobias.
Hur har ditt förhållande till bandet förändrats?
– Nu känns det som att jag har blivit vuxen. För 10–15 år sedan åkte jag runt jättemycket och kunde köa i flera timmar för att komma längst fram. Nu brukar jag säga: "Jag har blivit äldre, saknar glöd. Det rår jag inte för".
Det är en textrad ifrån låten "Visslaren" på skivan Hagnesta Hill.
– Det känns passande för mig. Jag åker inte längre på varje konsert. Man mognar och blir äldre och lämnar över till den yngre generationen, säger Tobias.
Vilken är din favoritlåt?
– "När det blåser på månen". "Jag fastnade för slutet där det är mycket gitarrer. Det är en lugn vers och refräng men sedan kommer ett crescendo med mycket distade gitarrer som är mer bombastiskt och det känns som att Jocke sjunger med desperation i rösten."
Redan 2004 berättade Tobias Jonsson om sitt förhållande till Kent i Sydsvenskans Dygnet Runt. Då var väggarna hemma täckta med recensioner och citat och Tobias berättade om hur han på en konsert fångat Martin Skölds armband.
Har du kvar det?
– Ja, det har jag kvar. Det är lite som en relik, säger Tobias Jonsson som bor i Bellevuegården och jobbar i Lund.
Hur ser det ut hemma idag då?
– Jag har lite planscher hemma, men det är inte alls lika mycket som förr, berättar Tobias som själv började spela gitarr tack vare Kent.
– Jag skrev ut ackorden från deras hemsida och lärde mig spela låtarna.
Idag spelar han allt möjligt, skriver egna låtar och gör covers på Kent. Allting publiceras på den egna Youtubekanalen, Tns747. I höstas lade han upp en hyllningslåt till bandet som ett tack från fansen för att de har funnits.
Den 12 november ser Tobias Jonsson sin sista och 31:a konsert.
Vad tänker du om sista konserten?
– Det känns tungt. Jag har lyssnat på dem i 20 år och de har varit en stor del av mitt liv. Samtidigt känner jag att det är bättre att de lägger av på topp. Men det kommer att bli tomt.
Patrik Eriksson.
Ett annat stort fan är Patrik Eriksson, som ser Kent i Malmö två gånger – den 12 och 13 november.
När upptäckte du Kent?
– "Kräm" var den första låten jag hörde. Så där bland annat andra hits. Sedan när Musik Non Stop kom då fastnade jag. "Shit vilken bra grej", tänkte jag. Efter det köpte jag Hagnesta hill och sedan var jag fast, säger Patrik Eriksson som i Hermodsdal.
Vad är speciellt med deras musik?
– För min del är det texterna som talar till mig. Igenkänningsfaktorn i ensamheten och det mörka. Jag kan finna tröst i deras texter.
Vilken är din favoritlåt?
Oj. Det är som att välja ett favoritbarn om man har flera barn. Men en låt jag gärna återkommer till är "Ensammast i Sverige". Den har både text och musik. Allting är i perfekt samklang. Och sen titeln som stämmer i perfekt på det som tilltalar mig.
Hur många gånger har du sett dem live?
– Fem gånger hittills, nu blir det två gånger här i Malmö med. Jag vet att de byter lite låtar mellan konserterna så jag hoppas att de skiftar och att jag får höra lite olika.
Vilket är ditt bästa minne av Kent?
– När jag har träffat en ny partner och introducerar Kent. Det känns speciellt att få dela med sig av det i någon annans liv och att sprida deras musik.
Vad förväntar du dig av avskedsturnén?
– Jag förväntar mig ren magi. Tyvärr har jag kollat lite klipp på Youtube redan i förväg så jag har lite koll på hur det kommer att bli. Det kommer att bli magiskt.
Tror du verkligen att det är sista gången du ser Kent live?
– Tyvärr ja, tror jag. (Skratt). Men jag hoppas ju så klart på nej. Men jag tror inte att det blir någon reunion. De har så mycket integritet så jag har svårt att se att de kommer tillbaka.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen