Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Emma Leijnse: Det viktigaste med gymnasiet är att gå det

Här kommer några råd och tips till dig som ska välja gymnasium (och kanske kan du låta dina föräldrar läsa också).

Bild: JESSICA GOW / TT
Den här texten publicerades ursprungligen 2016.
Det finns en del att fundera på. Vilka ämnen gillar du i skolan, har du några drömmar eller planer för vad du vill jobba med, trivs du på en stor eller liten skola, har du några specifika behov eller önskemål som påverkar ditt val?
Allt det där är upp till varje elev att tänka på, och inget som går att ge generella råd om. Men när du väl har funderat igenom vad som är viktigt för dig, så kan du gå till en studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig vidare utifrån dina önskemål.
Med det sagt så finns det vissa saker du bör komma ihåg.
Vi tar det viktigaste först: gå gymnasiet. Allt annat blir oviktigt vid sidan av det. Vilken skola eller vilket program du går betyder ingenting jämfört med det faktum att det är avgörande att skaffa sig en gymnasieutbildning. Det påverkar många saker i ditt liv framöver, till exempel chansen att få ett jobb och tjäna egna pengar och kunna flytta hemifrån. Allt det där blir mycket svårare om du inte har en avslutad gymnasieutbildning.
Det betyder inte att du till varje pris måste gå färdigt den gymnasieutbildning du har börjat på om du känner att den är fel. Om du vill välja om - gör det. Att gå ett år extra i gymnasiet för att man vill byta program eller skola kanske känns som en stor grej nu, men i det långa loppet är det fortfarande mycket viktigare att du faktiskt går färdigt ett program. Och chansen att du gör det är mycket större om du trivs där du är.
Du måste inte veta vad du vill bli just nu. När jag var tio år ville jag bli elektriker. När jag var femton ville jag bli skådespelerska. Två år senare såg drömmen annorlunda ut igen. Tänk på att det går att välja en annan riktning även efter gymnasiet. Du behöver inte välja en gymnasieutbildning bara för att hålla alla dörrar öppna till senare studier. Om du väljer till exempel estetiska programmet så finns det vissa högskoleutbildningar du inte har behörighet till. Om du väljer teknikprogrammet saknar du behörighet till andra. Men alla har rätt att tenta av de gymnasieämnen som fattas på komvux. Och många lärosäten erbjuder ett tekniskt basår där studenterna kan läsa in de ämnen som fattas för att läsa vidare på tekniska utbildningar.
Studie- och yrkesvägledare kan ge råd och tips om olika program. Men de får inte rekommendera den ena skolan framför den andra. Eleverna som ska välja har hela Skåne att välja mellan, och då spelar valet av skola lika mycket som valet av program. Ofta finns samma program på flera olika skolor. Men hur ska man veta vilken skola som är bäst?
En god idé är att gå dit när skolorna har öppet hus. Särskilt om du går till flera så kan du känna skillnaden. Ett annat sätt att kontrollera skolorna är att gå in på Skolinspektionens hemsida. Där kan man enkelt plocka fram alla beslut som inspektionen har tagit om hur skolan fungerar. Också Skolverket har en öppen databas där man kan jämföra skolor utifrån olika kriterier.
Om du tänker välja ett yrkesprogram är det extra viktigt att titta på Skolinspektionens rapporter. En mycket vanlig kritikpunkt är att elevernas praktik inte fungerar ordentligt, och det ska den på ett yrkesprogram.
En vanlig missuppfattning vad gäller yrkesprogram är att de inte ger behörighet att läsa vidare på högskolan. Istället är det så att varje skola måste erbjuda eleverna de ämnen som behövs för att få en behörighet, oavsett vilket program de läser. Men på vissa program, och på vissa skolor, kan det bli krångligt att läsa de där extra ämnena. Om du har tänkt dig att läsa yrkesprogram men vill ha en högskolebehörighet - fråga skolan hur de gör för att erbjuda dig de ämnen som saknas.
För att sammanfatta - det har aldrig varit viktigare än nu att gå gymnasiet. Och det kan vara värt att lägga ner några timmar på att fundera kring hur du vill att de kommande tre åren av ditt liv ska bli. Men samtidigt - om du ångrar dig, om något går fel, eller om du får andra idéer när du blir äldre om vad du vill göra, så finns många möjligheter att byta skola, byta program, eller komplettera studierna efteråt.
Gå till toppen