Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Experten tipsar: Så inreder du med gula metaller

Gula metaller som guld och mässing har blivit oerhört populära i inredningen. Men hur ska man egentligen använda dem? Vi frågar experten.

Jannice Wistrand är Helsingborgsbaserade smålänningen som bloggar om inredning och feng shui på bloggen Simplicity.
Vadan denna gränslösa kärlek till de gula metallerna?
– Som många trender började det som en mottrend till den silvriga eran som hade sina glansdagar på 90-talet och som sedan efterföljdes av den vita och silvriga shabby chic-stilen i början av 2000-talet. Vi har helt enkelt längtat efter något lyxigare och elegantare som värmer våra skandinaviska hem. I takt med mässingens comeback har också den klädda stilen kommit tillbaka som gifter sig fint med metallen.
Vad tillför varma metaller som guld och mässing till inredningen?
– Trenden har gjort gott för många av våra svenska hem som ofta saknar värmande kulörer i textilier och på väggar. När mässingstrenden kom tillbaka blev det plötsligt en helt annan balans i våra inredningar. Tänk dig själv ett vitt bord med silverljusstake på, jämfört med en ljusstake i guldfärg på samma bord - en helt annan känsla och värme.
Vilka färger passar mässing bäst ihop med?
– Jag tycker det är extra vackert att kombinera toner som rost, vinrött, smaragdgrönt och dämpad rosa med mässingen. Pastellfärger kan ibland upplevas som barnsliga i inredningen, men tillsammans med mässing upplevs de som mer sofistikerad, ger en lyxigare känsla och fin kontrast.

Mässing i inredningen

1. Adderar värme
2. Sprider en lyxig känsla
3. Passar ihop med klädda möbler
4. Gör pastellfärger mer sofistikerade
5. Passar bäst till: rost, vinrött, smaragdgrönt, dämpad rosa
Gå till toppen