Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Max Wiman: Flytta på cupen och låt LB07 få rivstart på 2017

När kartan och verkligheten inte stämmer överens, så gäller kartan - för mig en gammal sanning när det gäller Svenska Fotbollförbundet.
Jag är den förste att erkänna att jag gillar regler och paragrafer och att de ska efterföljas. Ordning och reda, självklart, annars blir idrotten kaos. Livet också.
Men ibland krävs pragmatism.
När vi sitter och pratar om den spännande fotbollsframtiden i Malmö med derbyn i allsvenskan nästa år och en förening med en tydlig vision och stabilitet som kan bli ett utmärkt komplement till FC Rosengård - så slutar snacket i stället om att LB07 får skicka in F19-laget i det som skulle bli en kul lokal cupfest.
Nu blir den i stället förmodligen ett möte mellan två F19-lag eftersom jag antar att Rosengård gör något liknande, det vore inte försvarbart att skicka ut världsstjärnorna på Limhamns idrottsplats stelfrusna plastunderlag mellan två Champions League-matcher.
Ja, de båda klubbarna har skjutit "problemet" framför sig. De skulle klämt in cupmatchen i ett tajt höstschema tidigare, men ställda mot väggen var de alltså överens om att få till en bra tävlingsmatch och derby i februari. Och då sa SvFF nej, helt korrekt enligt sitt regelverk, det kan inte förnekas.
Läs också Tvingas spela cupderby kl 19 på söndag kväll?
Vad jag förstår ska en cupomgång spelas i slutet av februari och ja, det är klart att det kan stöka till att ett lag då inte blir klart förrän veckan före - men so what?
Är det bättre pr för cupen och svensk fotboll att två 19-årslag spelar istället? Vilket dessutom innebär att spelare måste lämna återbud till gruppspel i distriktslagsturneringen Cup Kommunal, där Skåne för övrigt är titelförsvarare.
Nej, låt oss släppa detta tråkiga ämne och i stället glädjas åt LB07:s plan inför mötet med den högsta serien.
Att plocka in talangutvecklaren Otto Persson från Höllviken i tränarstaben känns som ett smart drag och kanske är det klokt att låta kontinuiteten ha sitt ansikte i Sven Sjunnesson som ytterst huvudansvarig ett år till. Min magkänsla säger att Otto Persson bör ges stort ansvar och att han absolut kan vara den som tar över om ett år.
Det intressanta är att höra hur sportchefen Johan Andersson och klubbens styrelse bygger hela nätverket av ledare runt A-lag och ner till de viktiga F19- och F17-lagen inte minst. För LB07 har alla förutsättningar att etablera sig på medelgod allsvensk nivå med en grund byggd från god verksamhet, inte minst bland de äldre tjejerna.
Förstärkningar utifrån kommer att behövas - man brukar säga att andra året är svårast för en nykomling, jag tror att det för LB07 handlar om att det första blir extremt viktigt. Det gäller att få fotfäste i högsta serien, då kan det här bli riktigt bra.
Bad Otto Persson jämföra Höllviken och LB07 lite grand, två föreningar med en del likheter som har försökt/försöker få fotfäste i elitsammanhang.
Kan bara hålla med honom om att det är lättare på damsidan. Men tror också att LB07 lärde sig mycket av resan på herrsidan som gick upp till Superettan och är mycket mer rustat att klara av uppgiften i dag på damsidan. Som också är en lättare ekonomisk satsning att hantera.
LB07 har också en "passande" kontinuitet hela vägen upp till A-laget. Många spelare har gått hela vägen upp och talanger som vill satsa kan sugas upp och få utvecklas på hög nivå. Men ändå snäppet under den europeiska där FCR är och där det kan vara svårt att tillräckligt tidigt ge talangerna den speltid som behövs.
Gud give nu bara att inte SvFF "klyddar" med att ställa orimliga krav kring Limhamns idrottsplats. Förankringen är en absolut förutsättning för framgång.
Jo, jag vet. Regler igen. Men efter att ha varit på allsvensk herrfotboll på Falkenbergs ip, kan jag utan att skämmas säga att Limhamns ip klarar allsvensk damfotboll alla dar i veckan.
Bekvämlighet i all ära - känns som rena helgerånet att skruva dit plaststolar på den anrika gamla läktaren (i Falkenberg fanns bara träbänkar).
Men självklart måste Malmö kommun satsa allt det som krävs för att LB07:s dröm inte ska krossas - inte minst när vi nu talar kvinnlig idrott på elitnivå, förankrad i en enormt stor ungdomsverksamhet och i en del av staden som växer på ett närmast overkligt sätt.
Gå till toppen