Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nina Kain (SD) krävs på 40 000 för svårt biten hund

Riksdagsledamoten Nina Kains amstaff bet nästan ihjäl hunden Texas. Nu ska tingsrätten avgöra vad ett hundliv är värt - eftersom Kain vägrar betala hela veterinärkostnaden.

Målet i Malmö tingsrätt handlar om ansvaret för en riksdagsledamot - och hur mycket ett hundliv är värt. Nina Kain (SD) vägrar att betala sjukvårdskostnader på 40 000 kronor för den lilla blandrashunden Texas, som nästan blev ihjälbiten.
Det var den 8 december förra året som Roger Kronhamns tonårsdotter var ute och gick med familjens hund Texas i Bunkeflostrand. En bit bort står riksdagsledamoten Nina Kain (SD) med sina två stora hundar. När Kain böjer sig ner för att plocka upp hundbajs på marken gör hennes amstaff ett kraftigt ryck, så att hon tappar kopplet.
– Min amstaff sliter sig och attackerar den här lilla hunden, när den kommer fram och börjar gläfsa. Den lilla hunden blir illa biten, så svårt skadad att vem som helst hade avlivat den, berättar Nina Kain.
Riksdagsledamoten Nina Kain (SD) stäms på 40 000 kronor för att hennes hund nästan bet ihjäl blandrashunden Texas. Nu ska domstolen avgöra vad ett hundliv är värt.Bild: Foto: Riksdagen
Riksdagsledamoten hjälper till att bända upp käkarna på sin hund så att den släpper greppet. Medan tonårsflickan desperat gör mun-mot-mun-metoden på Texas springer Nina Kain hem, lämnar sina hundar och hämtar bilen för att skjutsa den skadade hunden och dess ägare till djursjukhuset.
Lille brunvite Texas, som är en korsning mellan papillon och shih tzu, är fruktansvärt illa skadad: han är biten över ryggen, han har inre blödningar och fyra revben är knäckta. Texas måste sövas, kirurgen öppnar hela buken på hunden och opererar honom. Notan från djursjukhuset slutar på 75 000 kronor. Men så mycket vill varken Nina Kain eller hennes försäkringsbolag Trygg Hansa betala.
– Mitt försäkringsbolag menar att man inte kan värdera en hund till så mycket pengar. Möjligen en utställningshund. Men detta var en byracka, som dessutom var oförsäkrad. Hade du vetat att du själv skulle betala så hade du avlivat den hunden, säger Nina Kain.
Hunden Texas är en korsning mellan papillon och shih tzu, och väger ungerfär sex kilo. I dag är han nästan helt återställd efter de svåra bitskadorna han fick för snart ett år sedan.Bild: Privat
Texas ägare Roger Kronhamn menar att Nina Kain måste hålla sitt löfte om att betala veterinärkostnaden:
– Jag tycker att man ska ta sitt ansvar. Hon sitter i riksdagen och då ska man vara lite förebild också och hålla det man lovar.
Hur tänkte du kring att betala så mycket för att vårda din hund?
– Det är en familjemedlem. Jag ville rädda livet på honom. Jag ville inte att han skulle dö. Och det var väldigt, väldigt nära, säger Roger Kronhamn.
Nina Kains försäkringsbolag Trygg Hansa säger att det visserligen går att betala mer i veterinärkostnad än vad hunden är värd, rent ekonomiskt. Men det går en gräns vid vad en genomsnittlig hundägare är beredd att betala. Och enligt försäkringsbolaget går den gränsen vid 33 375 kronor.
Resten av sjukvårdsnotan vill alltså varken Trygg Hansa eller Nina Kain stå för.
– Jag håller med om att det finns ett strikt hundägaransvar. Men jag har verkligen gjort mitt yttersta. Och numera går min amstaff aldrig ut utan att ha munkorg på sig, säger Nina Kain.
Nu har Texas ägare Roger Kronhamn stämt Nina Kain, för att hon ska betala resten av notan på 40 000 kronor. Det blir alltså domstolen som får avgöra hur mycket pengar en blandrashund kan vara värd.
– Hon har ett ansvar som hundägare. Och det är inte meningen att jag ska betala för hennes misstag, säger Roger Kronhamn.
Gå till toppen