Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Orimligt sätt att mobilisera till massuppsägningar”

Det är orimligt att sjuksköterskor i Skåne driver arbetsmiljöfrågor genom massuppsägningar, och inte genom sitt fackförbund. Det säger regionstyrelsen ordförande Henrik Fritzon (S) om krisen inom barnsjukvården.

– Vi måste komma tillbaka till en situation där alla sjuksköterskor uppfattar att det är via sitt fackförbund som de ska driva frågor. Det handlar också om att Vårdförbundet Skåne måste ha det förtroendet från sina medlemmar. De har en resa att gå igenom, sade Fritzon på torsdagen.
Regionstyrelsen ordförande Henrik Fritzon (S).Bild: Lars Brundin
På en presskonferens inför regionsstyrelsen hänvisade Henrik Fritzon återigen till de centrala förhandlingar som pågår mellan arbetsgivarorganisationen SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Vårdförbundet om nattarbetstider.
– Det är i grunden ett orimligt sätt att agera på arbetsmarknaden, att mobilisera till massuppsägningar för att driva frågor om arbetstagarens villkor, säger han.
För att det inte ska bli kaos när och om ett trettiotal barnsjuksköterskor i Helsingborg och nästan alla nattbarnmorskor i Malmö slutar i december-januari jobbar nu en skånsk krisgrupp under chefläkaren Mats Molt med att säkra barnsjukvården.
Är regionstyrelsen beredd att skjuta till mer pengar för åtgärder som krisgruppen behöver genomföra?
– De två senaste åren har vi avsatt mycket extra pengar till barnsjukvården, men naturligtvis är vi beredda framöver att skjuta till mer resurser, säger Henrik Fritzon.
– Det är befogat att tala om en kris när så många personer på vissa avdelningar sagt upp sig. Men på neonatal i Helsingborg har flera sjuksköterskor återtagit sina uppsägningar, och vi är på väg att rekryterat elva nya, så det är på väg åt rätt håll.
– Med det sagt får vi konstatera att det är oerhört bekymmersamt det som hänt på flera ställen att många säger upp sig, säger regionrådet.
Är ni oroliga för patientsäkerheten för barnen, också med tanke på uppsägningarna på förlossningen i Malmö?
– Det är klart att vi är oroliga när de här uppsägningsvågorna har kommit, det är mycket problematiskt. Vi hoppas att SKL och Vårdförbundet har en bra dialog, sen måste vi föra dialog med Vårdförbundet Skåne.
Sjuksköterskorna på barn- och neonatalavdelningarna i Helsingborg och nattbarnmorskorna i Malmö har sagt upp sig eftersom de vill ha kortare arbetstid för att orka med scheman med omväxlande dag- och nattjänst.
– Vi vill att arbetstagarna ska ha schyssta arbetsvillkor men skulle man minska arbetstiden så mycket som de vill så skulle vi behöva anställa 250-300 sjuksköterskor i Region Skåne. Så många existerar inte. Då skulle vården verkligen kollapsa! säger Henrik Fritzon.
Gå till toppen