Kultur

Ett Thailand runt knuten

Inredningen är som gjord för slottsstek och gäddqueneller, men på Ihsiri serveras istället thailändska rätter.Bild: Emma Larsson

Ihsiri

Adress: Bytaregatan 14, Lund, www.ihsiri.com.Tel: 046-30 77 26.Öppet: Mån-tis 11.30-22, ons-fre 11.30-23, lör 12-23, sön 12-21.Priser: Lunch 89-120 kr. Förrätter 70-105 kr, huvudrätter 195-295 kr, efterrätter 45-90 kr.Typ av kök: Tjusig thaimat.Atmosfär: Sundborn.
Det är lätt att bli förvirrad när man kommer in på Ihsiri. Menyn säger Thailand medan inredningen ser ut som en sekelskiftesvåning, med sitt Carl Larsson-liknande möblemang och flera kakelugnar. I rum som känns gjorda för slottsstek och gäddqueneller, serveras kycklingspett med jordnötssås och lax i bananblad och vi förstår ganska snart att detta inte är ett vanligt thaihak.
Pad thaien, Thailands kanske mest välkända matexport tillsammans med tom kha gai-soppan, serveras här med hummer, hel eller halv för 320 respektive 405 kronor. På tallriken ligger även en konstnärligt vikt blomma samt örter och krossade jordnötter. Själva nudelwoken är lite i sötaste laget, men det är också den enda anmärkningen vi har på den här rätten. Faktiskt nästan på hela kvällen.
Ägare till restaurangen är ett svenskthailändskt par och de öppnade Ihsiri med ambitionen att introducera Lund för en annan del av det thailändska köket. Det har uppenbarligen fungerat väl, eftersom det knappt finns en sittplats ledig. Tänk om samma kulinariska klassresa kunde drabba fler asiatiska kök, vilken glimrande krogscen vi hade haft då.
Generellt sett är rätterna en blandning mellan sådant vi känner igen och krogens egna, raffinerade kombinationer av thailändska smaker och mer lokala råvaror. En chans för kockarna att verkligen få vara kockar hela vägen och inte behöva stå och kopiera någon annans slöa recept dagarna i ända.
Detta gäller bland annat sticky rice-desserten för 90 kronor, en favorit som vi smakat förr och som uppenbarligen blivit så populär att den fått stanna kvar på menyn. Den består av klibbigt ris, kokosgrädde, kokosglass, cashewnötter och ett par klyftor alldeles söt och len mango, vilket tillsammans blir ett glatt äventyr av texturer och temperaturer.
En annan rätt vi tycker mycket om är wontonsoppan för 95 kronor till förrätt, en sublim liten skapelse där storheten ligger i de finstämda smaknyanserna som balanserar varandra istället för att bråka om uppmärksamheten. Buljongen är alldeles shiitakefyllig och fläskfärsdumplingarna är porösa istället för stabbiga.
Och så de kryddiga kambenen för 195 kronor, där köttet nästan ramlar av revbenen då vi plockar isär dem. Däremot fungerar inte mangosalladen med friterade laxflarn för 105 kronor lika bra. Idén är att vi ska smula fisken över salladen och blanda innan vi äter, men resultatet blir lite för fiskmatsfnöskigt och det hade behövts något krämigt för att binda ihop anrättningen.
Men servicen är uppmärksam och hjälpsam och dryckeslistan har utökats och består nu av ett flertal svenska hantverksöl bland vinerna, vilket är helt rätt tänkt. Vi lämnar än en gång Ihsiri med vetskapen om att vi inte heller detta år behöver flyga till Thailand för att få vår kulinariska dos av landet.
Gå till toppen