Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Granatattack kunde fått förödande konsekvenser – exploderade intill bensinmack

Handgranatsvågen i Malmö fortsätter. På fredagskvällen kastades en granat mot en bilfirma – alldeles intill en bensinmack – på Rosengård. Det är inte första gången firman utsätts för en attack.

På lördagsmorgonen var det lugnt på platsen. Men på fredagskvällen kastade någon en handgranat utanför biluthyrningsfirman på Thomsons väg på Rosengård.Bild: Andreas Persson
Klockan 19.38 på fredagskvällen kom larmet. En handgranat hade exploderat vid en biluthyrningsfirma på Rosengård – alldeles intill en bensinmack.
Skadorna på byggnaden blev dock begränsade.
– Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats. Det ska vara skador på ett antal fordon och en husfasad, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.
Polisen hittade bland annat en så kallad grepe som sitter på handgranater.
– Det har inte varit en brand eller någon större skada på byggnaden, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.
Men granatattacken kunde ha fått förödande konsekvenser. I samma byggnad som bilfirman ligger det en bensinmack. Svenska handgranater har en räckvidd på 300 meter, vilket innebär att splitter kan skada människor och byggnader inom den radien.
Enligt bombskyddet riskerar man skador som kan vara dödliga om man befinner sig närmare än tio meter från en detonerande handgranat. Utländska handgranater, som är vanligare i Malmö, har en kortare räckvidd än svenska.
En grepe som förhindrar att en handgranat exploderar hittades vid platsen.Bild: Patrick Persson
På lördagsmorgonen besökte tidningen biluthyrningsfirman och bensinmacken. Då var avspärrningarna släppta och det var lugnt på platsen. Det enda spåret av granatattacken var en trasig ruta på biluthyrningsfirman.
Det är inte första gången firman drabbas av en attack.
– Vi har tyvärr drabbats innan, säger en anställd på biluthyrningsfirman som är på plats efter explosionen.
Varför har ni drabbats den här gången?
– Jag har ingen aning. Det är kanske någon som inte har fått hyra en bil.
Det var två bilar som skadades, enligt den anställde från biluthyrningsfirman.
– Det är punktering och krossade rutor på bilarna, säger han.
En grepe från en handgranat hittades på platsen.Bild: Patrick Persson
Nationella bomskyddet kallades till platsen för att kontrollera om där fanns fler sprängladdningar. När de var klara undersöktes området även av polisens kriminaltekniker.
Polisen hörde också eventuella vittnen.
– Det här har skett på en plats som är ganska frekventerad. Där finns en bensinstation och ett hambugerställe. Så där borde vara folk som har sett någonting, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.
Polisen spärrade av området som utsattes för granatattack på fredagskvällen.Bild: Patrick Persson
När tidningen intervjuade Mats Persson, tf chef för Nationella bombskyddet, NBS, i Malmö i somras, berättade han att Malmö är värst drabbat i hela landet.
– Vi är överrepresenterade när det gäller sprängningar med handgranater om man jämför med till exempel Göteborg och Stockholm, sa han då.
Läs också Handgranatsvågen är inte över – fortfarande stort antal enligt bombgruppen
Enligt Malmöpolisen kommer de flesta granaterna från forna Jugoslavien. Men polisens underrättelseavdelning har inte kunnat spåra granaterna till någon källa i Malmö.
– Det är fler handgranater i Skåne eftersom tillgången är så stor. Närheten till kontinenten spelar också in, sa Mats Persson.
Bombskyddet och polisen kallades till platsen på fredagskvällen.Bild: Patrick Persson
Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse. Ingen misstänkt har gripits.
– Där är ingen som är skäligen misstänkt, säger Lars-Gunnar Backemyr, inre befäl vid polisen.
En bensinmack ligger alldeles intill där handgranaten exploderade.Bild: Patrick Persson
Vet du mer? Tipsa oss! Ring på 040-71234, mejla oss på 71234@sydsvenskan.se eller skicka sms/mms till 71234. Tack!
Gå till toppen