Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sjuka barn målar för att stötta unga cancerpatienter

Sjuka barn på SUS i Lund målar till förmån för andra unga cancerpatienter. Imorgon kan du se och köpa konstverken under vernissagen på Malmö Live. "Det allra finaste är barnens insatser", säger Marianne Palm, huvudsponsor från Galleri Palm Falsterbo.

På lördag är det vernissage för Barnens konstutställning. Unga patienter på avdelning 64 BUS i Lund, där barn med blod- och cancersjukdomar från hela Sydsverige behandlas, har målat konstverken som nu är till salu. Pengarna går oavkortat tillbaka till andra barn som drabbats av cancer och deras familjer.
Galleri Palm Falsterbo är under året huvudsponsor för det ideella projektet Art for Charity, som står bakom insamlingen.
– För mig personligen ligger det här väldigt varmt om hjärtat eftersom jag personligen har upplevt cancer på nära håll och har träffat föräldrar som har mist sina barn. Det är ett väldigt gripande och fantastiskt projekt, säger Marianne Palm.
En konstpedagog har arbetat ideellt med barnen, målarlådor har donerats och konstverken har sedan ramats in gratis.
– Det är fint att samlas kring något positivt i något svårt. Där alla krafter arbetar ideellt bara för att hjälpa, säger Marianne Palm.
Under lördagen anordnas också ett konstlotteri, där Galleri Palm Falsterbo med konstnärer har skänkt verk för över 150 000 kronor. Antikexperten Peder Lamm håller i dragningen.
– Alla våra konstnärer var positiva när vi frågade om de ville bidra. De ville gärna vara delaktiga, säger Marianne Palm.
Tidigare under året har över 300 000 kronor samlats in genom att sälja lotter och donationer.
Art for Charity är ett insamlingsprojekt inom Stiftelsen Henrik Superman, som stöttar unga cancerpatienter och deras anhöriga. Stiftelsen startades till minne av Henrik Ekelund 7 år, som gick bort i neuroblastom 2005.
– Det allra finaste är naturligtvis barnens insatser i det här projektet. Trots att de här barnen är sjuka själva vill de ställa upp för andra sjuka barn, säger Marianne Palm.
Stiftelsen till Henrik Ekelunds minne bidrar i viss mån till cancerforskningen, men framförallt inriktas arbetet på att uppfylla unga cancerpatienters drömmar.
– Det kan vara allt från att hjälpa familjen med en resa till något litet som att önska sig en sparkcykel. Vi hade också ett litet barn som inte kan vara på dagis hela dagarna och som ville ha en egen kiosk. Det löste sig.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Fakta/ Art for Charity
När: Imorgon lördag.
Tid: Vernissage 13.00–15.00. Vinstdragning 13.30.
Var: Clarion Hotel och Congress, Malmö Live, loungen på första våningen.
Utställningen hänger sedan kvar till den 15 november.
Gå till toppen