Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: "Gå po match i en sån rockajävel!" - kommer att sakna Werups MFF-poesi

Det kommer att saknas en röst vid staketet i iskylan på Gamla idrottsplatsen när Malmö FF drar igång träningen i januari. Och det kommer att kännas än kyligare än vanligt.

Av någon anledning så var de där vinterträningarna något av Jacques Werups tid. Det var oftast då – och oftast där, på Gamla ip – man såg honom stå eller sitta, ofta för sig själv, men alltid öppen för ett samtal.
Ett passionerat och engagerat samtal om en av alla de delar av Malmö som han älskade - Malmö FF.
Jacques Werup var bland mycket annat poet och jag kan inte påstå att denna genre är min dagliga musik, men det var en slags poesi bara att samtala med Jacques Werup om MFF de där stunderna och han kom nästan alltid bort efter en stund, nyfiken och lågmäld. Han såg andra saker, han uttryckte sig på ett annat sätt runt laget, det handlade mycket om personerna, om kemin, men också om detaljer i spelet som han kunde beskriva på ett sätt som ingen av oss andra.
Vi har pratat om det flera gånger på redaktionen, om det kulturella Malmös intresse för MFF – inte minst då författarna; Jacques Werup, Torbjörn Flygt, Fredrik Ekelund, Björn Ranelid.
Vi närde en dröm bara för några veckor sedan att samla dem alla till MFF-podden.
Nu är det för sent och det är en påminnelse om att inte vänta.
En röst har tystnat på ett sätt, men en författares röst lever ju ändå alltid kvar. Så vi tar väl och minns Jacques Werup och hans passion för Malmö FF med stycket runt ett av hans mest berömda citat ur boken "Hemstaden" som kom 1981.
"Det var en match mellan MFF och HIF, arvfienden från Helsingborg, årets match. Jag var knappt tio år och MFF kunde för mig ‘aldrig’ förlora. Men HIF ledde med 2-0 en halvtimme in i andra halvlek, ‘Kajan’ stod i mål för ‘di blåe’, Tore Svensson hade blivit skadad och på den tiden fanns inga nya spelare att ta in. Kalle Svensson i HIF-målet gjorde fantomräddningar och tiden gick. Smågrabbarna bakom målen på matcherna de åren, det vore otänkbart idag, tänk hundratals fanatiker nästan inne på planen, i ryggen på målvakterna, hängande i nätmaskorna. Nåväl, en och annan vuxen låg också där, en och annan komplett fotbollstokig vuxen, och det var just en sådan som fällde det minnesvärda yttrandet.
När domaren blåste frispark för HIF, jublade en helsingborgare, en halvvuxen grabb som nästlat sig in bland MFF-supportrarna. Det blev dödstyst bakom målet men bums kom repliken: ‘Adu, gå po match i en sån rockajävel’. En säkert fyrtioårig man hade fällt yttrandet och han granskade helsingborgsgrabben med yttersta förakt. Pojken hade verkligen en lustig rock, urmodig och bondsk! Alla lymlarna bakom målet skrattade naturligtvis grymt ut den tafatte tonåringen.
‘Gå po match i en sån rockajävel!’ Det dödligt trångsynta men också sinnet för detaljens storslagenhet. Av sådant består en hel art av malmöitisk humor, ofta skändlig men aldrig möjlig att förväxla med dumhet hos upphovsmannen. Det är den sortens småsinta eller storsinta sinne för skämt som i årtusenden kommer att rädda mången malmöbo från att gå på minor i jämmerdalen."
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen