Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Röda Korset larmar om knarkaffärer vid butiken. Polisen vill skrämma langarnae med kameror.

Röda Korset Malmö vädjar om hjälp från Malmö stad och polisen för att få bort droghandeln utanför och i butiken. – Vi känner oss vanmäktiga, säger Kerstin Larsson, ordförande i Röda Korsets Malmökrets.

Narkotikaförsäljare plågar Röda korset på Norra Parkgatan. Både personal och kunder har reagerat på de påträngande narkotikaförsäljarna som uppehåller sig under skärmtaket till lokalen.Bild: Patrick Persson
För några veckor sedan slog förskolan Källan larm om att knarkförsäljarna i rondellen Kristianstadsgatan/Södra Parkgatan gjorde tillvaron osäker. Nu vädjar Röda Korset, som har secondhandbutik på Norra Parkgatan drygt hundra meter från rondellen, också om hjälp.
– Vi ser dagligen hur knarkhandeln är igång utanför butiken. Ibland står langarna i vår entré och det har hänt att de har varit inne i våra lokaler och erbjudit våra kunder knark, berättar Kerstin Larsson, ordförande för Malmökretsen av Röd Korset.
Utanför butikens entré finns ett tak där försäljarna ofta samlas och gör sina affärer eftersom de får både skydd från väder och vind samt insyn.
– Med undantag för en gång när vaktmästaren bad langarna att flytta sig och en av dem gjorde ett aggressivt utfall, så har det hittills varit rätt lugnt. Men det är ingen trygg miljö och ingen i personalen får gå ensam hem från arbetet. Dessutom måste de utsatta människor som söker upp Röda Korset kunna känna sig trygga, säger hon.
Knarkaffärerna utanför Röda Korset har varit igång i cirka ett års tid. Kerstin Larsson upplever det som att polisen patrullerar kvarteren längs Parkgatan oftare sedan larmet kom från förskolan. Men det räcker ändå inte, enligt henne. Hon har därför skrivit till kommunstyrelsen ordförande och polisområdeschef Stefan Sintéus om den "oroande situationen" och vill ha en dialog.
– Det finns en oro inom de idéburna sektorn om att flera papperslösa och asylsökande som fått nej till sina ansökningar som vi möter, ska rekryteras till knarkförsäljning. Då blir det otryggt för alla.
Vad vill du polisen ska göra?
– Regelbunden patrullering fyller en funktion, men även när polisen griper någon så är de ju ute på gatan igen efter ett par timmar. Lagstiftningen borde ändras.
Tillförordnade lokalpolisområdeschefen Erik Åberg säger att polisen är medveten om problemet.
– Satsar vi hårt på en plats så har försäljningen en tendens att flytta på sig. Men vi kommer med fler åtgärder, lovar han.
– Det här stråket finns med på trygghetsvandringen vi ska göra under nästa vecka för att hitta åtgärder i den fysiska miljön.
– Och det är klart att vi ska sätta upp övervakningskameror, de kommer upp i närtid.
Gå till toppen