Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så skyddar du dina fåglar mot newcastlesjukan och fågelinfluensan

Två farliga fågelsjukdomar tvingar just nu djurägare att avliva tiotusentals fåglar.

Minst 18 000 värphöns måste gasas ihjäl sedan Statens veterinärmedicinska anstalt hittat den mycket allvarliga och smittsamma newcastlesjukan på en gård i Vellinge. Vid dansk-tyska gränsen ska 30 000 höns avlivas för att stoppa fågelinfluensa av typen H5N8 – samma smitta som dödat en fågel som hittades i Köpenhamn.
Här är tre tips för att skydda dina fåglar från smitta:
1. Håll fåglarna inne om du befinner dig inom restriktionsområdet (blå cirkeln)
Karta: Jordbruksverket.se
Newcastlesjuka smittar framför allt genom direktkontakt mellan djur, så se till att dina fåglar inte träffar andra.
– Newcastlesjuka brukar bryta ut så här på hösten och man misstänker att smittan sprids med flyttfåglar, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
2. Håll rent runt fåglarna
– Se till att du inte har något foderspill eller annat ätbart ute på marken som kan locka till sig vilda fåglar, säger Karin Åhl.
– Det här rör sig om paramyxovirus, som när det är aggressivt utvecklar sig till newcastlesjuka. Den har förmodligen spridits via vilda fåglar, så undvik all kontakt mellan vilda och tama fåglar, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, och påpekar att den rekommendationen alltid gäller.
3. Var försiktig med vad du tar med dig in dit dina fåglar befinner sig
– Plocka inte in färska grenar utan att göra rent dem. Det kan finnas fågelavföring där. Plocka inte heller in vackra fjädrar eller sådant, säger Karin Åhl, och poängterar att bara fågelägare behöver vara försiktiga.
Smittan kan också spridas med redskap, skor, kläder, fordon och damm, enligt Jordbruksverket.
Gå till toppen