Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minst 18 000 värphöns måste avlivas efter viruslarm – gården avspärrad

Fågelsjukdomen newcastlesjuka har upptäckts på en gård i Vellinge. Provresultat från statens veterinärmedicinska anstalt bekräftade sent på fredagskvällen att flera fåglar smittats.

En värphönsbesättning i Vellinge måste gasas ihjäl sedan newcastlesmitta konstaterats. (Arkivbild)Bild: Gunnar Lundmark / SvD / TT
– Det är tre olika stall på gården, och som jag förstår det är det ett av dessa stall där sjukdomen bekräftas. Men det kommer att vara mycket svårt att utesluta smittospridning mellan stallen, säger Jonas Fröjd, länsveterinär i Skåne.
Jonas Fröjd är noggrann med att påpeka att människor inte kan drabbas av newcastlesjuka.
– Det enda sättet som människor drabbas är av restriktionerna som krävs för att smittan inte ska spridas. För den enskilde djurägaren är det förstås en fullständig katastrof ekonomiskt.
– De ekonomiska konsekvenserna kan också bli betydligt värre än att djuren på den här farmen avlivas, transport, handel och annan verksamhet med fåglar har redan begränsats i områden på tre respektive tio kilometers radie från den drabbade farmen.
I första läget har Jordbruksverket infört ett restriktionsområde runt gården för att minska risken för smittspridning, enligt ett pressmeddelande.
– Det innebär i korthet 'inga djur ut och inga djur in', och att bara behörig personal får beträda området. Det är bland annat för att förhindra att smittan sprids, säger Jonas Fröjd.
Newcastlesjuka är en allvarlig djursjukdom, en så kallad epizooti, som kan drabba tam- och vildfåglar men inte människor eller andra djur. Viruset angriper nervsystem, andningsorgan och tarmkanal.
– Senast vi hade ett utbrott i Sverige var 2014 i Östergötland , då var det tre gårdar som drabbades men nu finns inga tecken på att mer än en gård är drabbad, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
– I en sådan här besättning lever djuren tätt tillsammans på en begränsad yta och därför märks symptomen relativt snabbt på ökad dödlighet och minskad äggproduktion, säger Jonas Fröjd.
Hur länge kommer gården att vara avstängd?
– Det är svårt att säga. Djuren kommer att gasas ihjäl i sina stall och innan det sker behöver byggnaderna förberedas för det. Och även om avlivningen går fort så är det omfattande rengörings- och desinfektionsinsatser som krävs för att säkerställa att området är smittofritt, säger Jonas Fröjd.
– Även om allt går så snabbt som det någonsin kan så tar det månader innan gården kan tas i bruk igen. Det är EU-lagstiftning som styr detta, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, FVA.
Enligt Karin Åhl på Jordbruksverket så finns det nio gårdar med fåglar inom bevakningsområdet med en radie på 10 kilometer.
– Vi har satt igång vår krisorganisation och är ett tiotal personer som jobbar med detta i helgen. Vi ser bland annat till att alla informeras och att biosäkerheten är på topp hos djurägarna i närheten, säger Karin Åhl.
Karta: Jordbruksverket.
Samtidigt som minst 18 000 höns spärrats in i väntan på att gasas ihjäl med koldioxid i Vellinge, kommer nyheter om att 30 000 höns måste avlivas vid dansk-tyska gränsen. En fågel som smittats har hittats så nära som i Köpenhamn.
– Det är en variant av fågelinfluensa som konstaterats på vildfåglar i Danmark. Det är också ett virus men en helt annan sjukdom. Det är lätt att blanda ihop de här två nyheterna men de har inget att göra med varandra göra, trots att de inträffar nästan samtidigt och i nästan samma område, säger Jonas Fröjd på Länsstyrelsen i Skåne.
– Newcastlesjukan drabbar aldrig människor. Fågelinfluensan kan ju göra det men just den variant som konstaterats i Danmark gör inte det, säger Jonas Fröjd.
Karin Åhl på Djurskyddsverket bekräftar: – Man har aldrig sett den här typen av fågelinfluensa hos människor.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen