Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt tillstånd för omstridd kraftledning

Eon får driva vidare den omdiskuterade kraftledningen som skär genom Värpinge och förbi Fågelskolan. Lunds kommun förbereder nu ett överklagande och tänker fortsätta att jobba för att få ner ledningen under jorden.

Kraftledning vid Tage Erlandersväg på Väster i LundBild: Ingemar D Kristiansen
Eons luftledningen på 130 kilovolt sträcker sig från Malmö till Barsebäck och passerar Lund på vägen. Tillståndet att driva den, eller koncessionen som det heter på fackspråk, löpte ut 2010. Nu, efter en sex år lång prövningsprocess, har Eon fått tillstånd att behålla ledningen.
Beslutet fattades i tisdags av Energimarknadsinspektionen. Tillståndet gäller tills vidare men kan omprövas igen om 40 år.
För Eon betyder beslutet inte så mycket på kort sikt.
- Ledningen står där den står och kommer att drivas vidare som den har drivits i 40 år, säger Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon elnät.
För Lunds kommun innebär beslutet förnyad aktivitet i frågan.
– Det här var inget bra beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S). Vi förbereder ett överklagande där vi ska förtydliga våra ställningstaganden.
Under hela tillståndprocessen har Lunds kommun drivit linjen att ledningen ska grävas ner. Ett av skälen är att de magnetfält som ledningen alstrar ligger på en för hög nivå, enligt kommunens mätningar. För åtta år sedan stängde Fågelskolan verksamheten i en byggnad som ligger alldeles under ledningen.
- Vår expertis har mätt upp ett högre värde än Eon, säger han. Det tycker jag att vi bör titta vidare på.
Ett annat skäl att gräva ner ledningen är, enligt kommunen, att den står i vägen för ny bebyggelse och nya bostäder både på Värpinge och Pilsåker. Även planerna på att bygga bostäder vid den nya Pågatågsstationen på Klostergården påverkas negativt om ledningen får vara kvar.
Länsstyrelsen, Lunds universitet och de andra kommunerna längs sträckningen har framfört liknande synpunkter och vill även de att ledningen grävs ner.
Men Eon har inte gått dem till mötes. Enligt bolaget skulle det kosta för mycket att gräva ner ledningen, cirka en halv miljard kronor. Dessutom skulle driftssäkerheten försämras. Det är, enligt Eon, mycket svårare och mer tidskrävande att lokalisera fel och laga en trasig ledning under mark än vad det är att laga en trasig luftledning.
Förutom att överklaga beslutet ska Lunds kommun även ta initiativ till nya samtal med Eon. På frågan vad Lunds kommun kan erbjuda Eon mot att ledningen grävs ner, kan Anders Almgren dock inte ge något tydligt svar.
- Vi får försöka hitta långsiktiga lösningar som även Eon kan se fördelar i. Det kan till exempel handla om möjligheter till större kraftöverföring. Ingen är ju heller säker på vilka gränser för magnetfält som gäller i framtiden. Det kan ju vara så att vi kan hitta en gemensam lösning utöver vad Energimarknadsinspektionen säger i sitt beslut, säger han.
Det finns ännu inget formellt beslut på att kommunen ska skicka in sin överklagan.
Gå till toppen