Lund

Andreas Ekström: Sturups megalomani motsvarar inte nivån

Lund borde göra något för att förbättra sin flygplats.

Andreas EkströmBild: Ingemar D Kristiansen
Keep calm and carry on.
Håll er lugna och jobba på.
Sällan har denna klassiska uppmaning från Andra världskriget känts lika aktuell. Det är i det lilla livet man hittar den bästa framtidstron. Det är i sin vardagliga gärning man får chansen att visa vem man är.
Så jag väljer ett helt vanligt i-landsproblem, och så smågnäller jag på det. Det är ju vem jag är, åtminstone på denna plats, åtminstone på söndagarna. Och om inte annat kan kanske lite smågnäll påminna oss om hur bra vi har det.
Inte ett ord om Trump nu.
Låt oss i stället prata om en plats och verksamhet som verkligen har sparat ihop till en rejäl halning under den köl som en tidningsspalt kan utgöra: Sturups flygplats. Eller ”Malmö Airport”, som den i ett anfall av internationell megalomani har börjat kalla sig.
Jag försöker givetvis att undvika Sturup så mycket det går, eftersom Sturup hatar oss alla som reser där.
• Det går inget pendeltåg, trots att det finns räls bara några kilometer därifrån. Ett planeringsmässigt och miljömässigt totalfiasko.
• Det finns inga snabba och smidiga busstransporter. Flygbussarnas knöliga omvägsturné räknas inte.
• Det finns enorma fält av svindyra och opraktiska parkeringar, vars fordon förvandlar stillsamma lantliga vägar till en trafikinfarkt flera gånger om dagen.
• Det finns gula byggnader som är för arkitekturen vad Djingis Khan var för demokratin.
Så varför omskriva detta i en text om livet i Lund? Enkelt: Därför att Sturups uselhet vad det gäller det mest grundläggande – smidighet, service, tillgänglighet – i allra högsta grad är ett problem för Lund som nationell aktör med universitet och företag och tusen andra verksamheter.
Näringslivsrepresentanter är generade över att behöva ta emot gäster via den där ladan ute i ingenstans, och bokar allt oftare (eller åtminstone fram till dess att gränskontrollerna infördes) sina gäster via Kastrup. Vi kan inte ha det sådär. Det är inte värdigt landets mest spännande och expansiva region.
Vad gör Lunds ledning för att bevaka sina intressen i sin enda flygplats sedan tiden då salig Sven Hassland övade Immelmannssvängar över sitt eget Hasslanda flygfält nere vid Stora Råby?
Ett förslag:
1. Sammanfatta de nödvändigaste förbättringarna.
2. Enas med grannkommunerna i en kampanj för att ordna snabba anslutande tåg.
3. Styr alla flygresor mot Kastrup, tills Sturup förstår att servicen som i dag erbjuds är under den nivå som omvärlden förväntar sig.
Ledningen kanske inte ens vet hur stämningarna går. Men pengar pratar ju.
För övrigt har jag hört att Donald Trump tänker bygga en stor mur runt alla flygplatser som inte serverar okej mat till anständiga priser. Jag stöder honom givetvis, och han kan gärna börja här.
Gå till toppen