Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Assange förhörd – utan svensk advokat

Sex år efter att han anhållits i sin frånvaro var det då dags: På Ecuadors ambassad förhördes Julian Assange – dock utan sin svenske advokat.
– Det är ju en förutsättning att jag som svensk försvarsadvokat är med vid min klients sida, sade Per E Samuelsson.

I Londonregnet utanför ambassadsbyggnaden, bara ett par hundra meter från lyxvaruhuset Harrods, samlades tidigt på morgonen medier från hela världen liksom sympatisörer för Wikileaksgrundaren Julian Assange.
Under de drygt fyra år Assange befunnit sig inne i tegelhuset har detta skett ett flertal gånger men nu var det annorlunda. Nu skulle för första gången Assange förhöras av svenska chefsåklagaren Ingrid Isgren gällande den påstådda våldtäkt som ägde rum i Sverige för drygt sex år sedan. 45-åringens svenske advokat Per E Samuelsson fick dock inte vara med vid de inledande förhören, något han starkt ifrågasatte i en intervju med TT:
– Jag är inte med den på den officiella lista som Ecuador har upprättat. Jag talade igår kväll med Assanges ecuadorianske advokat och han kommer att inleda mötet med att fråga varför jag inte är med och vad de anser om detta. Förhoppningsvis kommer jag bli insläppt, sade Samuelsson.
Den svenska biträdande åklagaren Ingrid Isgren anländer till Ecuadors ambassad i London.Bild: Frank Augstein
Men när det väl var dags för lunchpaus hade Samuelsson fortfarande inte fått närvara.
Förhören med Assange är tänkta att pågå på ambassaden under tre dagars tid. De är nästa steg i en rättssoppa där turerna har varit långa och krångliga efter att Julian Assange i juni 2012 sökte politisk asyl på ambassaden, detta av rädsla för att bli utlämnad till USA där han enligt honom själv riskerar dödsstraff för Wikileaks avslöjanden.
Att det dröjt så lång tid innan förhören kommit till stånd beror på att man från åklagarens sida velat att förhören ska ske i Sverige, inte på ambassaden i London. Även om Per E Samuelsson välkomnar att steget väl tagits uttrycker han viss oro:
– Jag är orolig för att det har gått sådan enorm prestige i det här fallet i Sverige. Åklagare har på något sätt satsat sin personliga prestige i det här. Det kan leda till att man driver mot ett åtal fast man inte borde det. Jag hoppas vid Gud att man kan ha ett öppet sinnelag och se på det här objektivt från två håll och inte åtalar bara för att komma undan ett problem, säger han.
Men viktigast av allt, vad som kommit ut av de inledande förhören, är dock högst oklart. Den biträdande åklagaren Ingrid Isgren anlände på morgonen och klev ut för att äta lunch, vid båda tillfällena utan att lämna några som helst kommentarer. Julian Assange, som tidigare gjort uttalanden från en balkong vid ambassaden, sågs heller inte till.
En gråvit katt var den enda som syntes i ett av fönstren till ambassaden.

Fakta: Fallet Assange

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin utevaro.
Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.
I mars förra året gick svenska åklagare med på att förhör med Assange skulle hållas i London.
I augusti samma år preskriberades brottsmisstankar rubricerade som olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande av en kvinna.
Den fjärde brottsrubriceringen, misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.
Gå till toppen