Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Han blir Tysklands nästa president

Tysklands populäraste politiker blir landets nästa president. Socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier var Angela Merkels favorit. Ändå är hans framgång ett nederlag för kanslern. Bara för att...

Utrikesminister Frank-Walter Steinmeier (SPD) vinner med hästlängder varje gång tyskarna tillfrågas vilken politiker de gillar bäst. Sju av tio har stort förtroende för honom. Till och med Angela Merkel är med i fan-klubben.
Varför blev förbundskanslern då så arg när Socialdemokraterna förde fram Steinmeier som presidentkandidat? För att hon hade tänkt föreslå honom själv.
Angela Merkel är bra på många saker – men usel på att lansera framgångsrika presidenter.
1. Horst Köhler (president 2004-2010) lanserades hårt av Merkel, men gjorde sig impopulär och blev sur och avgick när han fick kritik i medierna.
2. Christian Wulff (2010-2012) var Merkels kandidat, men tvingades avgå efter anklagelser om korruption.
3. Joachim Gauck (president sedan 2012) är troligen den mest folkkäre statschef förbundsrepubliken haft. Angela Merkel gjorde allt för att stoppa honom.
Tysklands president har ingen formell makt, men ämbetet har stor prestige. Den populäre Gauck ställer inte upp för omval 2017. I brist på villiga kandidater inom det egna partiet CDU bestämde sig Angela Merkel för att satsa på en säker vinnare: Frank-Walter Steinmeier, 60-årig socialdemokrat och utrikesminister i den sittande koalitionsregeringen.
Tysklands president Joachim Gauck (tv) och hans trolige efterträdare Frank-Walter Steinmeier.
Genom att lansera Steinmeier hoppades Merkel kunna visa prov på ansvarsfullt ledarskap och handlingskraft. Flyktingkrisen har fått hennes popularitet att rasa. I september 2017 är det val till förbundsdagen. Kanslern måste visa att hon har ett fast grepp om rodret.
Och så går SPD-ledaren Sigmar Gabriel och lanserar Steinmeier – innan Angela Merkel hunnit göra det.
Det hände i oktober. Hellre än att instämma i förslaget och framstå som kraftlös valde Merkel snabbt att ta avstånd från sin favorit och i stället försöka hitta en presidentkandidat i det egna partiet.
Ingen ställde upp. Den enda effekten av kanslerns tvärvändning blev att de tyska medierna gottade sig allt högljuddare åt Angela Merkels hopplösa läge. Kanslern hade målat in sig själv i hörnet.
Till slut gav hon upp. Tidigt på måndagsmorgonen enades partiledningarna för SPD och CDU om att lansera Frank-Walter Steinmeier som president.
– Det här är ett beslut som grundas på förnuft, säger Angela Merkel.
Statschefen väljs av parlamentets två kamrar, förbundsdagen och förbundsrådet. Steinmeier kan räkna med en storseger vid omröstningen i juni.
Hur det går för Merkel i höstens val återstår att se.
FAKTA

Tysklands nästa president

Frank-Walter Steinmeier föddes 1956 som son till en snickare. Tjugo år senare blev han aktiv i socialdemokratiska SPD.
Han har haft regeringsposter sedan 1998, bland annat som utrikesminister och vicekansler. Idag är han utrikesminister i Angela Merkels koalitionsregering.
Han är sedan 1995 gift med förvaltningsdomaren Elke Büdenbender. 2010 donerade han sin ena njure till henne.
Gå till toppen