Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

”Inte så lätt att lära känna oss i Sverige”

Organisationen "Kompis Sverige" jobbar med att få etablerade och nya svenskar att bli vänner. "Många nya svenskar som vi möter säger att det inte är så lätt att lära känna oss i Sverige", säger projektledaren Amanda Holm Strandqvist.

Amanda Holm Strandqvist, projektledare på Kompis Sverige.Bild: Privat
Är det svårt att få en svensk kompis?
– Ja, det fungerar inte att gå fram och säga ”Hej, vill du bli min kompis?” Det är stor skillnad jämfört med i andra länder. En kille som jag träffade berättade att han gått ut på gården, satt på musik och hoppats att grannarna skulle komma eftersom han hittade på något socialt. Men det enda som hände var att de blev störda. Det är lätt att det blir så, man stör sig i stället för att förstå att det är gjort i välmening.
Läs mer: Nya kompisar har öppnat upp världar för varandra
Hur många kompisar har ni parat ihop?
– I Lund har vi satt ihop 82 par sedan starten. Vi söker aktivt efter fler som vill vara med. För att hitta nya svenskar går vi ut på sfi, svenska för invandrare. Vi brukar fråga hur många som har svenska kompisar. I vissa klasser är det någon, men i andra klasser är det ingen. Vårt jobb går också ut på att öppna upp samhället.
Om det finns de som går runt och tycker att andra inte hör hemma i deras stad så tror jag att det kan skapa både missförstånd och oro.
Varför är det viktigt?
– Nu bor vi här tillsammans, vi går till samma mataffärer och på samma gator, då är det viktigt att vi känner, respekterar och förstår varandra. Om det finns de som går runt och tycker att andra inte hör hemma i deras stad så tror jag att det kan skapa både missförstånd och oro. Men lär vi känna varandra är vi mycket mer lika än olika, det märker vi när vi gör intervjuerna för att para ihop kompisar.
Hur går intervjuerna till?
– Vi ställer samma frågor till alla. Det handlar om saker som familj, arbetslivserfarenhet, intressen och önskemål. En del vill bli matchade med en annan familj, andra med någon som gillar att träna så att de kan träna tillsammans. En fråga handlar om ens drömjobb. Den tycker jag är rolig för den brukar ge mycket: om någon till exempel drömmer om att skriva en bok kan vi matcha den med någon som jobbar med att skriva.
I Skåne finns Kompis Sverige i Lund, Ängelholm, Svedala, Båstad, Kristianstad och Perstorp.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen