Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmös bostadsrättspriser ökar mest i landet

Ute på bostadsjakt? Ladda för budgivning. Malmös bostadsrättsmarknad är skållhet. Här har bostadsrättspriserna ökat mest i hela landet det senaste året.

Lägenhet vid Malmö Live kostade 9,1 miljoner kronor efter budgivning i somras. 71 654 kronor per kvadratmeter är det näst högsta i Hemnets Malmöstatistik.Bild: Jenny Bäcklin
Just nu finns det 361 bostadsrätter till salu i Malmö kommun, enligt bostadssajten Hemnet. De flesta lägenheterna finns i centrala Malmö. Det finns dock ett hyfsat utbud i Limhamn, Hyllie, Almvik, Nydala och Söderkulla också. Men i östra Malmö är det skralt.
Bostadsrättsmarknaden i Malmö är hetast i landet. Här har priserna ökat mest i hela landet det senaste året, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.
I centrala Malmö har bostadsrättpriserna ökat med 15 procent. I hela staden med 12 procent. I riket ligger prisökningen på sex procent. I centrala Stockholm har lägenhetspriserna bara ökat med två procent – den lägsta siffran sedan 2012.
– Malmö brukar inte ha de här siffrorna. I Stockholm, Göteborg och på många andra platser i Sverige har priserna stannat av. Men i Malmö är det tvärtom. Det är en ovanlig situation, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Varför ökar priserna i Malmö?
– Det är svårt att förklara. Vi kan bara spekulera. Men Malmö brukar skilja sig från resten av Sverige. När priserna stannade av i Stockholm och Göteborg för ungefär ett år sedan, då började de öka i Malmö i stället, säger han.
Bostadsutbudet i hela landet ligger på fortsatt historiskt låga nivåer, enligt Hemnet.
Och så lär det fortsätta.
– Bostäderna säljs snabbt så utbudet blir lägre. Trenden är att utbudet sjunker ytterligare, säger Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Bostadsrättspriserna i Malmö ökar mest i landet.Bild: Martin Lindeborg
Många bostadsrättslägenheter hinner inte ens komma ut på den öppna marknaden. De säljs till köpare som har föranmält intresse.
– I Skåne har andelen bostäder som säljs redan innan den långa publika visningen ökat till närmare 30 procent hos oss, säger Erik Olsson.
I Malmö har kommunens planer på att köpa ett 80-tal bostadsrättslägenheter till flyktingar och hemlösa unga vållat stor debatt. De skattefinansierade boköpen riskerar att driva upp priserna när utbudet är så lågt, menar kritiker.
Läs också Malmö storhandlar bostadsrätter till flyktingar
– Det här tar lägenheter från alla unga som vill flytta hemifrån och från alla andra som vill flytta till Malmö. Det driver upp bostadsrättspriserna, sa Ewa Bertz (L), vice ordförande i servicenämnden, för några veckor sedan.
Ewa Bertz (L) är kritisk till kommunens offensiv på bostadsrättsmarknaden.Bild: Håkan Röjder
Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, har samma uppfattning:
– Om kommunen köper en massa bostadsrätter så försvinner ju dessa från det allmänna och öppna utbudet. Då är det klart att de bostadsrätter som finns kvar på marknaden får ett högre pris, sa han när Sydsvenskan berättade om kommunens bostadsrättsplaner i somras.
Läs också Malmös bostadsrättsköp till flyktingar kostar över 50 miljoner kronor
Men kommunens bostadsrättsköp har inte påverkat priserna nämnvärt, enligt Petra Berquist (S), ordförande i servicenämnden. Sedan oktober 2015 har Malmö stad köpt 32 bostadsrätter, varav 23 för sociala ändamål.
Från 1 juni till 31 oktober i år har Malmö stad köpt nio bostadsrätter till nyanländas behov, enligt Bergquist. Från 1 augusti till 31 oktober i år såldes 1 700 bostadsrätter i Malmö, enligt Mäklarstatisik. Även om kommunens nio senaste bostadsrätter hade köpts de senaste tre månaderna hade det endast motsvarat 0,5 procent av marknaden.
Malmö stad har anlitat företaget Limhamns mäklare för att utvärdera om deras bostadsrättsköp har påverkat marknaden.
– Och slutsatsen var att haft ingen eller mycket liten påverkan på bostadsmarknaden som helhet, eftersom vi köper spritt över staden och vi har att förhålla oss till en del viktvärden i våra köp, säger Petra Bergquist.
Tidigare i år köpte Malmö stad en enrummare vid Lönngården. Kommunen budade över resten av spekulanterna - prislappen landade på 685 000 kronor. Vid en budgivning sitter kommunen med trumf på hand – man behöver inte invänta banklån eller bry sig om Finansinspektionens nya och hårdare amorteringskrav.
Södra Promenaden 57. Här ligger Malmös näst dyraste bostadsrätt till salu just nu.Bild: Lars Brundin
Och enligt bostadsrättslagen kan en bostadsrättsförening inte neka en kommun att hyra ut en köpt lägenhet i andra hand. Kommunen väljer vem som ska få flytta in.
– Det här är ett ganska stort antal lägenheter. Vi har en utmaning att utforma inköpen på rätt sätt. Vår utgångspunkt är att det inte ska driva priser, har Petra Bergquist (S), ordförande i servicenämnden, sagt tidigare.
– Om en privatperson ska köpa en bostadsrätt och får kommunen som motståndare i en budgivningsprocess, det är ingen rolig situation, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.
Här är Malmös dyraste bostadsrätter till salu just nu, enligt Hemnet:
• Södra Promenaden 43, fem rum på 190 kvm. Pris: 8 450 000 kr.
• Södra Promenaden 57, tre rum på 125 kvm. Pris: 6 950 000 kr.
• Einar Hansens Esplanad 71 (Västra hamnen), tre rum på 126 kvm. Pris: 6 395 000 kr.
Dyrast per kvadratmeter:
• Rådmansgatan 14 (Triangeln), ett rum på 36 kvm. Pris: 2 695 000 kr (74 861 kr/kvm).
• Hyllie Boulevard 7, två rum på 49,5 kvm. Pris: 3 095 000 kr (62 525 kr/kvm).
• Rådmansgatan 14, tre rum på 86 kvm. Pris: 4 950 000 kr (57 558 kr/kvm).
Malmös billigaste bostadsrätter till salu:
• Saarisvägen 1 (Midhem), två rum på 53 kvm. Pris: 545 000 kr.
• Tornfalksgatan 10 (Söderkulla), ett rum på 31,5 kvm. Pris: 550 000 kr.
• Serenadgatan 28 (Almvik), ett och ett halvt rum på 48 kvm. Pris: 575 000 kr.
Billigast per kvadratmeter:
• Vougts väg 3 (Rosengård), tre rum på 84 kvm. Pris: 595 000 kr (7083 kr/kvm).
• Vougts väg 5, tre rum på 84 kvm. Pris: 595 000 kr (7083 kr/kvm).
• Fajansvägen 170 (Oxie), fyra rum på 114 kvm. Pris: 925 000 kr (8114 kr/kvm).
Gå till toppen