Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Porosjenko: USA är inte Nordkorea

Ukrainas president Petro Porosjenko räknar trots Donald Trumps seger i presidentvalet i USA med fortsatt stöd och sanktioner mot Ryssland, så länge Minsk-avtalet inte har uppfyllts. – USA är inte Nordkorea, säger han under ett Sverigebesök.

Ukrainas president Petro Porosjenko träffar statsminister Stefan Löfven för överläggningar på Rosenbad i Stockholm.Bild: Claudio Bresciani/TT
Det finns ännu inget som tyder på att Donald Trump, när han tillträder i januari, kommer att överge Ukraina, enligt Petro Porosjenko. Ukrainas president tar på en presskonferens i Stockholm i stället fasta på att både republikaner och demokrater i USA under den snart treåriga konflikten med Moskva stått bakom stödet till det krigshärjade Ukraina.
– Inget land, utom Nordkorea och Venezuela, har erkänt Rysslands annektering av Krim. Och USA är inte Nordkorea, säger han med statsminister Stefan Löfven (S) vid sin sida.
Både Löfven och Porosjenko slår samtidigt fast att EU:s sanktioner mot Ryssland måste bestå så länge den ryska aggressionen fortsätter och det så kallade Minsk-avtalet inte är uppfyllt. För att öka trycket på Moskva föreslår Porosjenko att EU-sanktionerna ska gälla ett år i taget framöver, mot dagens sex månader.
Sanktionsfrågan kommer att tas upp på ett toppmöte om Ukraina i Bryssel nästa vecka, på vilket Porosjenko med EU-ledare även ska diskutera visumfrihet för ukrainska medborgare i EU och hur Ukraina ska komma tillrätta med den utbredda korruptionen i Ukraina.
Efter helgens valseger för pro-ryska politiker i EU-landet Bulgarien och Ukrainas grannland Moldavien räknar Porosjenko med att det ska gå att hantera. Han säger sig vara helt inställd på samarbete med de tillträdande ledarna i båda länderna.
– Allt vi kräver är europeisk enighet, säger han.
Porosjenko är hårt pressad av krav på nyval på hemmaplan. Samtidigt har striderna med separatister i östra Ukraina, som hittills krävt nästan 10 000 dödsoffer, trappats upp.
Läget präglas även av ett splittrat parlament i Kiev, som försöker bromsa de reformkrav som IMF och länder som Sverige ställer för att betala ut nödlån till det finansiellt hårt pressade landet.
Till detta kommer att USA:s tillträdande president Donald Trump under sin valkampanj sagt sig kunna överväga att erkänna Rysslands annektering av Krim, dra tillbaka stöd till Natoländer i Östeuropa och starta om på ny kula i relationen till Ryssland och president Vladimir Putin. Detta skulle kraftigt underminera den pro-västliga pakten i Kiev, med Porosjenko som frontfigur, som styrt Ukraina sedan den så kallade majdan-revolten 2014.

Fakta: Porosjenko i Stockholm

Förutom överläggningar med Sveriges regering om det svenska stödet till Ukraina, säkerhetsläget, EU-samarbetet och Ukrainas reformarbete ska Ukrainas president under sitt Sverigebesök även träffa riksdagens talman Urban Ahlin (S) och företrädare för svenska företag.
Framtiden för Ukrainas stödprogram värt 40 miljarder dollar från våren 2015 står på spel igen. I paketet ingår skuldlättnader och villkorade nödlån från bland annat IMF, EU, USA och länder som Japan och Sverige. Statsminister Stefan Löfvens (S) regering har inom ramen för programmet utlovat bilaterala lån till Ukraina på 100 miljoner dollar (cirka 900 miljoner kronor).
Utbetalningar av det svenska lånet förutsätter dock att Ukraina uppfyller reformkrav från IMF. Dessutom måste detaljerade lånevillkor spikas i förhandlingar mellan regeringarna i Stockholm och Kiev, varpå även riksdagen ska godkänna upplägget.
Källa: Regeringen
Gå till toppen