Himma

Så fixar du brasa utan skorsten

En skorstensfri kamin är enkel att installera och kan placeras precis där du vill ha den. Man slipper hantering av ved och aska, och har en uppsjö av olika modeller att välja bland.

Placera den skorstensfria eldstaden där du vill. Det finns många olika modeller, inklusive de som efterliknar klassiska modeller. Väggmonterad eldstad från Vauni.Bild: Ellos
Kylan har slagit till och vi vill samlas runt värmen. Den som har en öppen spis eller kamin njuter nu av den i fulla drag. Vi andra kan tända hur många värmeljus som helst – det blir ändå inte riktigt samma sak.
Ett alternativ som är både enkelt och behändigt är en skorstensfri kamin. De finns i en rad olika utföranden och storlekar som passar i alla hem. Bäst av allt är att de varken innebär stora ingrepp eller investeringar.
I en skorstensfri kamin förbränns en vätska – bioetanol - varvid lågor skapas. På marknaden finns allt från modeller som efterliknar traditionella öppna spisar och kaminer till moderna modeller i minimalistisk design. Det finns modeller som hängs på väggen, ställs på golvet eller bordet. Flexibiliteten är stor.
Man ska dock se till att placera eldstaden på behörigt avstånd från brännbara material, och som alltid vid eldning ha en brandsläckare nära till hands. Oavsett modell blir effekten densamma: en eld som brinner bakom en skyddande glasskiva. Elden avger varken rök eller gaser och sprider värme – dock inte att jämföras med en ”riktig” eldstad.
De skorstensfria kaminerna är inte avsedda att vara del av ett uppvärmningssystem utan är främst trivselfaktorer. Och samtidigt som man inte får samma känsla av knastrande, doftande ved slipper man också hantering av skräpiga vedklabbar och aska.
Följ Himma på instagram:
Himma finns även på Facebook:
Gå till toppen