Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Födande kan hänvisas bort från Lund och Malmö

Fler gravida kvinnor ska hänvisas att föda i Helsingborg eller Kristianstad, för att i slutändan avlasta förlossningen i Malmö. Det är planen inför hotet om att fjorton nattbarnmorskor slutar i januari.

Information har just börjat gå ut till mödravården i Skåne. Kvinnor som bor i exempelvis Höör, Hörby eller Landskrona rekommenderas att åka norrut istället för till förlossningsavdelningen i Lund, som är förstavalet för ungefär hälften i de områdena.
Tanken är att Lund, som idag har ont om förlossningsplatser, istället ska kunna ta emot födande från Malmö.
– Alla har ju rätt att välja förlossningsort, men vi vill informera om att det kan vara lättare att få plats i Helsingborg, Kristianstad eller Ystad, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Malmö och Lund.
Fler födande ska hänvisas till förlossningen i Helsingborg.Bild: Britt-Mari Olsson
Den krisgrupp inom Region Skåne som tillsatts efter massuppsägningarna från barnsjuksköterskor i Helsingborg och nattbarnmorskor i Malmö har den senaste veckan satt fokus på förlossningsvården.
I Malmö har fjorton av de barnmorskor som helt eller delvis jobbar på nätterna sagt upp sig. De är trötta på underbemanning, droppen blev att Region Skåne sade nej till ett försök med förkortad arbetstid. Om uppsägningarna inte tas tillbaka slutar de första barnmorskorna 6 januari.
Fjorton barnmorskor som jobbar natt har sagt upp sig i Malmö.Bild: Albin Brönmark
– Det vi nu diskuterar är hur barnmorskorna i Malmö ska kunna avlastas. I övrigt är det rekryteringar som gäller, men här har vi en tuff uppgift, säger Mats Molt, regional chefläkare som leder krisgruppen för barn- och förlossningsvården.
– Helst vill vi ha tillbaka de som sagt upp sig.
Idag hänvisas födande kvinnor ofta från Lund till Malmö på grund av platsbrist. Nu måste strömmen vändas. För att få loss förlossningsplatser i Lund ska kvinnor vars förlossning satts igång ligga på BB-plats tills det är är dags att föda, men främst ska fler förmås att välja andra skånska förlossningsavdelningar. I Malmö ska fler BB-platser frigöras så att förlösta kvinnor snabbare kan komma dit.
– Malmö är landets tredje största stad, det ska finnas en fullgod förlossningsverksamhet här i januari. Det finns inga alternativ, och hela regionen hjälps åt, säger Pia Teleman.
Inom barnsjukvården har läget lättat något sedan fjorton sjuksköterskor på neonatalavdelningen i Helsingborg tog tillbaka sina uppsägningar i förra veckan. Men läget är fortfarande osäkert för barnakuten och barnavdelningen.
– Vi avvaktar besked från tolv sjuksköterskor där hur de vill göra, säger chefläkare Mats Molt.
För att minska belastningen i barnsjukvården även på längre sikt planeras olika åtgärder för hela Skåne, som att använda läkarbilen mer, och att erfarna barnsjuksköterskor kan få en mer arbetsledande funktion.
– Skulle vi, mot alla förhoppningar, vara kvar i samma läge med uppsägningarna 23 december då går vi in i ett annat ledningsläge. Detta är akutsjukvård som måste fungera, då får vi ta till extraordinära åtgärder, säger Mats Molt.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen