Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förslag: Flytta Västers bibliotek till Polhemsskolan

Om drygt ett år står Bibliotek Väster utan lokaler. Nu föreslår kultur- och fritidspolitikern Gunnar Brådvik (L) att folkbiblioteket flyttar in i Polhemsskolan. – Biblioteket Väster är i fara, säger han.

Bibliotekslokalen på Örnvägen är uppsagd från och med december nästa år. Tanken var att att biblioteket skulle flytta in i Folkparksbyggnaden. Men en utredning visar att renoveringen av Folkparkshuset hamnar på 65 miljoner kronor och kommunfullmäktige har bara beviljat 15 miljoner kronor till projektet. Kommunens tjänstemän anser därför att folkparksprojektet måste skrotas.
Nu föreslår Gunnar Brådvik att Västers bibliotek istället integreras med skolbiblioteket på Polhemsskolan.
Fördelarna är flera, anser han. Kommunen sparar drygt 600 000 kronor i hyreskostnader, pengar som i stället kan läggas på inköp av nya böcker. Elever kan stanna kvar på skolan efter skoltid och plugga på biblioteket.
Enligt Brådvik, som själv gått på Polhemsskolan, finns det utrymme för ett folkbibliotek på skolbiblioteket. Det som behövs, menar han, är nya dörrar så att biblioteket skiljs av från skolbyggnaden under helgerna när biblioteket har öppet.
– Skolbiblioteket ligger på två våningar. Den andra våningen är inte så utnyttjad och skulle kunna inredas som folkbibliotek. Lokalerna är tillgänglighetsanpassade, man måste mest kolla golvets hållbarhet så att det klarar tyngden av alla böcker, säger han.
Torbjörn Hanö, rektor på Polhemsskolan, ställer sig försiktigt positiv till idén.
– Jag har alltid velat att skolan ska vara öppen för hela samhället. Detta skulle ge möjlighet för eleverna att plugga på skolan efter skoltiden, i dag är öppettiderna begränsade.
Han påpekar dock att lokalerna inte räcker till för att inhysa Västers bibliotek.
– Det är inte säkert att biblioteket kan inrymmas på ovanvåningen. Och vid en utökning av lokalerna måste tillgängligheten ses över. Man måste också säkerställa så att inte obehöriga kan ta sig in.
Joakim Friberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden vill inte kommentera förslaget.
– Jag vill först sätta mig in i vad det skulle innebära, säger han.
Gå till toppen